Ohita
Onko meidän perhe koukussa digilaitteisiin? – Pitäkää talvilomalla tauko ja viettäkää #ruudutonpäivä

Tiedote -

Onko meidän perhe koukussa digilaitteisiin? – Pitäkää talvilomalla tauko ja viettäkää #ruudutonpäivä

Tiedote julkaisuvapaa 19.2.2018

Puhelin piippaa koko ajan kaikilla. Videoita ja virikkeitä tulvii jokaisesta tuutista. Miten täällä kukaan enää pystyy keskittymään mihinkään? Aivoissa on ruuhkaa. Neuvokas perhe ja Yksi elämä -terveystalkoot haastavat perheet viettämään ruudutonta päivää talvilomalla.

Lasten ja perheiden ruutuaika on muuttanut muotoaan, eikä ilmankaan tulla toimeen. Silti välillä on hyvä pysähtyä miettimään, mistä jatkuva puhelimen vilkuilu tai pelaaminen voi olla pois. Lapsen aivot sopeutuvat sähköisen maailman nopeaan vauhtiin ja tempoon. Liika kuormitus näkyy helposti väsymyksenä, ärtyisyytenä ja keskittymisen puutteena. Ruutujen pois laittaminen voi olla vaikeaa, kun muut asiat tuntuvat hitailta ja tylsiltä.

Sinä olet tärkeä! - Leikki ja joutilaisuus tasapainottavat nopeatempoista viriketulvaa

”Luvassa on varmasti vastustusta ja ”EI TODELLAKAAN!” -kommentteja, kun lanseeraat ruudutonta päivää lomalle”, naurahtaa lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto Neuvokas perheestä. ”Kestä silti lapsen harmitus ja tylsistyminen. Mitä tapahtuu, kun yksi päivä onkin varattu yhdessä tekemiselle, leikille ja oleskelulle? Entä jos ruutujen sijaan katsellaankin toisiamme ja annetaan lapselle viesti, että sinä olet kiinnostava ja tärkeä?”, Kuusisto kannustaa kokeilemaan ruudutonta päivää.

#ruudutonpäivä on leikkimielinen haaste. Jos koko päivän digipaasto on liikaa, niin kokeilla voi lyhyempääkin aikaa. Tärkeää onkin pohdinta, miten meidän perheessä ruutuja käytetään ja onko käyttötavoissa tarkistamista? Parhaimmillaan voi löytyä ratkaisuja, jotka edistävät koko perheen hyvinvointia. ”Usein laitteet koukuttavat meitä aikuisiakin ja esimerkiksi iltaisin on vaikea päästä nukkumaan. Perheen kesken voi sopia vaikka puhelinparkin, jossa aikuistenkin puhelimet yöpyvät”, vinkkaa Kuusisto.

5 vinkkiä perheen ruutuajan hallintaa

  • 1.Leiki, pelaa, hulluttele perheen kanssa. Yhdessä nauraminen luo yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.
  • 2.Julista ruokapöytä ruuduttomaksi, syödään yhdessä.
  • 3.Älylaite ei ole hyvä unikaveri. Ei lapsille eikä aikuisille. Sulje ruudut reilusti ennen nukkumisaikaa. Missä puhelimet yöpyvät?
  • 4.Uskalla tarvittaessa rajoittaa lapsen ruutuaikaa ja kestä siitä syntyvä harmitus. Näytä itse esimerkkiä ja vähennä puhelimen tarkistamista.
  • 5.Viettäkää lomalla yksi #ruudutonpäivä tai edes ilta. Kerro somessa olevasi tauolla ja haasta muutkin mukaan. Kohtaa perhe ja kaverit kasvokkain.


Lisätietoja ja haastattelut

Anne Kuusisto p. 0405914222, anne.kuusisto@sydanliitto.fi
Lapsiperheasiantuntija, Neuvokas perhe
Suomen Sydänliitto ry

www.neuvokasperhe.fi 

Neuvokas perhe antaa ideoita, vinkkejä mm. lapsiperhearkeen, syömiseen, liikkumiseen ja ruutuaikaan sekä asiallista tietoa lasten ylipainosta. Neuvokas perhe on osa Yksi elämä –terveystalkoita. Neuvokas perhe -menetelmä elintapaohjaukseen on käytössä neuvola- ja kouluterveydenhuollossa lähes kaikissa kunnissa.

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Sydänliitto on yli 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 226 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry). 

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).