Ohita
Yli puolet sairaalan ulkopuolisista sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona. Kuva: Sydänliitto
Yli puolet sairaalan ulkopuolisista sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona. Kuva: Sydänliitto

Tiedote -

Maailman elvytyspäivä haastaa taloyhtiöitä ryhtymään sydänturvallisiksi

Sydänturvallisessa taloyhtiössä asukkailla on elvytysosaamista sekä mahdollisuus saada sydäniskuri käyttöön alle viidessä minuutissa.

Yli puolet sairaalan ulkopuolisista sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona. Siksi kodin sydänturvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Koska noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu erilaisissa taloyhtiöissä, ovat niiden asukkaat, hallitusten jäsenet ja isännöitsijät keskeisiä toimijoita tekemään usean suomalaisen arjesta sydänturvallista.

Sydänliitto kannustaa Maailman elvytyspäivänä 16.10.2021 taloyhtiöitä pohtimaan asukkaidensa sydänturvallisuutta ja ryhtymään toimeen sen parantamiseksi.

Miten taloyhtiöissä voidaan toimia sydänturvallisuuden parantamiseksi?

  • Esitä taloyhtiön hallitukselle julkinen kysymys: ”Onko taloyhtiömme sydänturvallinen?” – Kysy asiaa esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululle kiinnitettävällä viestillä, jolloin niin taloyhtiön hallitus kuin muut asukkaat tulevat asiasta tietoiseksi ja asiaan voidaan odottaa taloyhtiön hallituksen vastausta. 
  • Nosta sydänturvallisuus esille taloyhtiön kokouksessa.
  • Tarkista defi.fi-palvelusta tai 112 Suomi -sovelluksesta, missä taloyhtiötänne lähin sydäniskuri sijaitsee. – Onko se etäisyydellä, josta se olisi sydänpysähdystilanteen sattuessa saatavilla käyttöön alle viidessä minuutissa?
  • Mikäli on, asukkaita kannattaa informoida lähimmän sydäniskurin sijainnista sekä sen käyttötarkoituksesta yhdessä elvytysohjeiden kanssa.

Aiheet

Kategoriat


Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 65 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 210 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Yhteyshenkilö/-t

Mari Blek-Vehkaluoto

Mari Blek-Vehkaluoto

Kehittämispäällikkö Riskien tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito +358 50 325 5633

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).