Ohita
Sydänviikko 2014: Yhteistyön voimaa koulutapahtumassa Oulussa

Uutinen -

Sydänviikko 2014: Yhteistyön voimaa koulutapahtumassa Oulussa

Metsokankaan yhtenäisperuskoulun liikuntasalissa käy Sydänviikon keskiviikkona 9.4. hulina. Yli kaksisataa kakkos- ja kolmosluokkalaista kiertää Neuvokas perhe -suunnistusrataa pienemmissä ryhmissä. Tapahtuman ovat järjestäneet Pohjois-Pohjanmaan Sydänpiiri, Oulun Sydänyhdistys ja Oulun Uusi Sydänyhdistys. Rasteilla lapset kohtaavat sekä sydänyhdistysten aktiivitoimijoita että eri alojen ammattilaisia.

Suunnistuslomakkeet täyttyvät hymynaamoista, kun koululaiset arvioivat omia liikunta- ja ruokailutottumuksiaan, untaan sekä suun hoitoaan. Rastien pitäjät juttelevat oppilaiden kanssa rastien teemoista, ja lapset kertoivat kokemuksistaan.

”Aivan ihana tapahtuma, katkaisee mukavasti arkea, aihe on mahtava ja työskentelytapakin hieno”, hehkuttaa luokan 3B opettaja Minna Kangas. Kaikki luokat eivät mahtuneet mukaan, joten oma luokka piti ilmoittaa suunnistukseen etukäteen.

Purkkaa ruoan jälkeen ja telkkari pannaan

”Oli hauskaa, opin paljon terveellisestä ruokavaliosta, ulkoilusta, liikunnasta, suun terveydestä ja nukkumisesta. Purkkaa pitää syödä ruoan jälkeen, mutta ei koko ajan”, Tiivistää kolmosluokkalainen Eetu suunnistuksen antia. ”Eikä saa hirveästi istua telkkarin edessä”, lisää luokkakaveri Robert.

Molempien arviointilomakkeissa on pelkkiä hymynaamoja. Eetun lomake näyttää jo kovia kokeneelta, kun se on kulkenut mukana yhdellätoista rastilla. ”Jos lappu selviää kotiin asti niin näytän sen vanhemmille.”

Hammashoitola yhteistyökumppanina

Kaakkurin hammashoitola on nyt ensimmäistä kertaa mukana sydänviikolla. Suun terveyden rasti on näyttävä, kun ammattilaiset esittelevät malleja hampaista sekä jakavat hampaiden harjaus -siirtotarroja, purkkaa ja xylitol-pastilleja. 

Hammashoitola käynnistää suunnistuksessa oman piirustuskilpailunsa koululaisille. Voittajat saavat huhtikuun lopussa xylitol-lahjakasseja. ”Ajattelimme ripustaa kaikki piirustukset sitten hoitolan seinälle”, kertoo hammashoitaja Hanna Parkkinen.

Suun terveys yhteydessä sydämen terveyteen

Hyvä suun terveys on olennainen osa hyvinvointia ja yleisterveyttä. Hammas- ja suusairauksien ehkäisyllä ja hoidolla ehkäistään ja hoidetaan samalla myös muita sairauksia. Huono suunterveys on yksi riskitekijä kansantautien, kuten sydän- ja aivoinfarktin sekä valtimokovettumataudin taustalla.

Pohja hyvälle suunterveydelle luodaan lapsena. Pienet päivittäiset suunterveyttä tukevat valinnat ja kotihoitorutiinit riittävät. Hampaiden harjauksen lapsi oppii kotoa, mutta tärkeä kasvatustehtävä on myös koululla. Lasten suunterveyttä rakennetaan parhaiten kodin, koulun ja hammashoitolan yhteistyöllä. 

Neljä vinkkiä koululaisten hampaiden terveydeksi:

  • Harjaa hampaat fluoritahnalla aamuin illoin. 
  • Ota tavaksi ksylitolipurkka tai -pastilli aina ruuan jälkeen.
  • Makeisia, sokeria sekä makeita ja happamia juomia kannattaa välttää. Keskitä herkkuhetket karkkipäivään.
  • Vesi on paras janojuoma. 

Sydänviikkoa toteuttavat Sydänliiton 237 paikallisyhdistystä ja 17 piirijärjestöä. Se on Suomessa pisimpään toteutettu terveyden teemaviikko ja sydänyhteisön toimintavuoden kohokohta. Kumppaneina ovat tänä vuonna Hammaslääkäriliitto ja Apteekkariliitto.


Linkit

Aiheet

Kategoriat

Alueet

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Liitetyt tapahtumat

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).