Ohita
​Valiourheilijallakin sydänvaaransa

Uutinen -

​Valiourheilijallakin sydänvaaransa

Huippu-urheilijoilla on oletettua enemmän rakenteellisia tai rytmihäiriöitä aiheuttavia elektrofysiologisia poikkeamia sydämessään. Osa poikkeamista on jopa henkeä uhkaavia ja pakottaa urheilijan luopumaan urastaan.

Italialaistutkijoiden seulonnassa oli mukana yli 2 300 olympiatason urheilijaa niin talvi- kuin kesälajeistakin. Yli seitsemällä prosentilla eli 171 urheilijalla oli poikkeamia sydämessään, kuudella niin vakavia, että heidät pantiin kilpailukieltoon. Kyseessä oli usein kardiomyopatia eli äkkikuolemia aiheuttava sydänlihassairaus tai sepelvaltimotauti.

Italiassa otettiin jo 1980-luvulla käyttöön urheilukilpailuihin osallistuvien sydänterveysseulonnat. Pohjois-Italiassa sijaitsevan Veneton alueella huippu-urheilijoiden sydänperäiset äkkikuolemat vähenivät parissa vuosikymmenessä lähes 90 prosenttia. Tavallisessa, seulomattomassa väestössä äkkikuolemissa ei tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Tutkijat muistuttavat, että huippu-urheilijoiden sydän ja verisuonet ovat kovalla koetuksella runsaan harjoittelun ja kilpailun vuoksi ja siksi kaikille valiourheilijoille olisikin syytä tehdä tarkka sydänterveysseulonta. Harrasteurheilijoille tutkijat suosittavat käyntiä urheilu- tai terveyskeskuslääkärillä ennen harrastuksen aloittamista.

Tutkimustulokset julkistettiin alan toukokuisessa kokouksessa Lissabonissa.  

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).