Ohita
​Välimerellistä ja läntistä ruokaa sekaisin

Uutinen -

​Välimerellistä ja läntistä ruokaa sekaisin

Välimerellinen ruokavalio vähentää sydänkohtausten ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiä. Tuore tutkimus antaa jälleen kerran tukea tälle tiedolle. Mutta tutkijoiden yllätykseksi vähemmän terveellinen läntinen ruokavalio ei toisaalta näyttänyt lisäävän sydäntapahtumia.

Tutkimuksessa kartoitettiin yli 15 000 potilaan elintapatiedot. Kaikki sairastivat vakaata sydän- ja verisuonitautia ja he olivat keskimäärin 67-vuotiaita. Ruokakysymykset koskivat lihaa, kalaa, valmisruokaa, viljatuotteita, vihanneksia, hedelmiä, makeisia sokeroituja juomia uppopaistettuja tuotteita sekä alkoholia.

Vajaan neljän vuoden seurannan aikana kymmenkunta prosenttia eli vajaat 1 600 potilasta sai sydäninfarktin, aivoverenkiertohäiriön tai menehtyi. Tutkijat havaitsivat, että jokainen mittayksikkö välimerellisiä ruoka-aineita vähensi seitsemän prosenttia sairastumis- tai menehtymisriskiä. Vastaavasti epäterveellisiksi katsotut ruoka-aineet eivät näyttäneet lisäävän sairastumisriskiä.

Tutkijat korostavat, että sydänpotilaita tulisi enemmän keskittyä kannustamaan terveellisiin ruokavalintoihin kuin välttämään epäterveellisiä ruoka-aineita.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).