Ohita
​Tunnista sydämen vajaatoiminnan oireet

Uutinen -

​Tunnista sydämen vajaatoiminnan oireet

Arviolta joka viides ihminen länsimaissa sairastuu jossain vaiheessa sydämen vajaatoimintaan. Siihen ei ole parantavaa lääkitystä ja sen ennuste on huonompi kuin monien syöpien. Lääkityksellä voidaan kuitenkin pidentää elinaikaa kunhan ihmiset osaavat hakeutua ajoissa hoitoon. Vajaatoiminnan syntyä voidaan myös ehkäistä elintavoilla.

Sydämen vajaatoiminta heikentää elämänlaatua, koska potilas kokee usein pelkoa, ahdistusta ja masennusta. Ihmiset eivät myöskään tunnista oireita ja siksi hoitoon hakeutuminen monesti viivästyy. Tämä taas merkitsee menehtymisvaaraa.

Yksi sydämen vajaatoiminnan selvä varoitusmerkki on turvotuksen lisääntyminen alaraajoissa lähtien nilkoista ja nousten siitä ylöspäin. Toinen varoitusmerkki on hengästymisen lisääntyminen ja väsymys. Hoitoon tulisi hakeutua ajoissa, sillä jo 4–6 tunnin viive lisää menehtymisvaaraa.

Terveelliset elämäntavat eli liikunnallisuus, terveellinen ruoka ja tupakoimattomuus vähentävät, mutta ylipaino, diabetes ja kohonnut verenpaine lisäävät sairastumisvaaraa. Euroopan kardiologiseen seuraan kuuluu myös Sydämen vajaatoiminta -yhdistys, joka on korostanut ihmisten tietouden lisäämistä vajaatoiminnan oireista.

Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).