Ohita
​Syödään yhdessä

Uutinen -

​Syödään yhdessä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijaryhmäon laatinut suomalaisille lapsiperheille ruokasuositukset, jotka kannustavat perheitä ruokailemaan yhdessä.

– Koko perheelle sopii sama ruoka. Lapsi oppii perheen ruokatavat ja yhdessäolo tuo iloa ruokahetkeen, toteaa tutkija Heli Kuusipalo. – Säännöllinen ruokailu ja yhdessä syöminen edistävät koko perheen hyvinvointia.

Kun ruoka on monipuolista ja vaihtelevaa ja sisältää paljon kasviksia, se yleensä turvaa kaikkien ravintoaineiden riittävän saannin. Jos haluaa välttää ruuan lisäaineita, kannattaa valita peruselintarvikkeita ja mahdollisimman vähän käsiteltyjä ruoka-aineita. Jokainen perheenjäsen syö sopivasti oman energiantarpeensa mukaan, mitä kirjassa havainnollistetaan aikuisten ja lasten lautasmalleilla. Myös vegaaneille ja monikulttuuriseen ruokapöytään on laadittu omat lautasmallit.

Vauvojen imetystä suositellaan 4–6 kuukauden ikään saakka, ja silloin lapsen ravinnoksi riittää hyvin pelkkä äidinmaito. Pienen pieniä maisteluannoksia voi ruveta antamaan lapselle noin 4 kuukauden iästä alkaen, sillä ne edistävät ruokien sietokyvyn ja suoliston kehitystä.

Jo raskautta suunnittelevien on hyvä kiinnittää huomiota folaatin saantiin, sillä suomalaisnaiset saavat sitä niukasti. Folaatin puute voi aiheuttaa sikiölle vakavia kehityshäiriöitä. Folaattia saa esimerkiksi täysjyväviljasta, kasviksista ja maitovalmisteista. Koska vitamiini tuhoutuu helposti säilytyksen ja ruuanvalmistuksen aikana, sen saantia voi täydentää synteettisellä foolihappovalmisteella.

Ruokasuositus on tarkoitettu kaikille lasten parissa työskenteleville, mutta siitä hyötyvät myös ravitsemuksesta kiinnostuneet perheet. Suositus on saatavilla netistä: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille pdf)

Soili Soisalo

Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).