Ohita
Masennuksen hoidossa serotoniini-lääkitystä käyttäneet eivät sairastu muita todennäköisemmin. Kuva Johannes Romppanen.
Masennuksen hoidossa serotoniini-lääkitystä käyttäneet eivät sairastu muita todennäköisemmin. Kuva Johannes Romppanen.

Uutinen -

​Serotoniinin takaisinoton estäjät eivät vaaranna sydäntä

Masennuksen hoidossa yleisesti käytetyt serotoniinin takaisinoton estäjät eivät tuoreen tutkimuksen mukaan lisää potilaiden sydän- tai aivoverenkiertohäiriöoireita. Päinvastoin lääkkeet voivat jopa pienentää sairastumisriskiä.

Brittitutkimuksessa oli mukana lähes 240 000 potilasta, jotka saivat ensimmäisen masennusdiagnoosin vuosina 2000–2011. Potilaat olivat 20–64-vuotiaita. Viisivuotisen seurannan aikana vajaat 800 potilasta sai sydäninfarktin, runsaat 1 100 sairastui aivoverenkiertohäiriöön ja vajaat 1 500 sydämen rytmihäiriöön.

Tarkemmassa analyysissa tutkijat havaitsivat, että serotoniini-lääkitystä käyttäneet eivät sairastuneet muita todennäköisemmin. Etenkin fluoksetiini näytti päinvastoin jopa pienentävän sairastumisriskiä. Vanhemman polven trisykliset masennuslääkkeet, etenkin lofepramiini näytti käytön alussa lisäävän rytmihäiriövaaraa.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journal -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).