Ohita
​Ruisleipä suojaa infarktilta

Uutinen -

​Ruisleipä suojaa infarktilta

Tanskalaistutkijat ovat saaneet uutta näyttöä täysviljatuotteiden terveellisyydestä sydämelle. He havaitsivat, että ruisleipä suojaa sekä miehiä että naisia infarktilta. Myös kaurahiutaleet antavat suojaa infarktilta, mutta vain miehille.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 55 000 tanskalaista. He olivat 50–64-vuotiaita ja heitä seurattiin lähes 14 vuotta. Päivittäinen täysviljatuotteiden syönti kartoitettiin kyselyllä. Siinä punnittiin täysviljatuotteet kokonaisuutena, mutta myös ruis-, vehnä- ja kauratuotteet eriteltyinä.

Seuranta-aikana runsaat 2 300 osallistujaa sai sydäninfarktin. Tutkijat havaitsivat, että paljon täysviljatuotteita syöneet välttyivät infarktilta merkitsevästi todennäköisemmin kuin vain vähän näitä tuotteita syöneet. Ruisleipä näytti antavat parhaan suojaan sekä miehille että naisille, kaurapuuro vain miehille. Sitä vastoin esimerkiksi näkkileivän ja vehnän ei todettu antavan yhtä merkittävää infarktisuojaa.

Tutkimus julkaistiin The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).