Ohita
​Nuoren tutkijan palkinto rytmihäiriöiden ja sydänperäisen äkkikuoleman tutkijalle

Uutinen -

​Nuoren tutkijan palkinto rytmihäiriöiden ja sydänperäisen äkkikuoleman tutkijalle

– Terveydenhuollon vähenevät resurssit tulisi jatkossa ohjata entistä tehokkaammin ja varhaisemmassa vaiheessa niistä eniten hyötyville potilaille, sanoo vuoden 2016 Soisalo-palkinnon saanut lääketieteen tohtori, kokeellisen kardiologian dosentti Jani Tikkanen.

Lääketieteen tohtori, kokeellisen kardiologian dosentti Jani Tikkanen on syntynyt vuonna 1986. Hän on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi ja väitellyt lääketieteen tohtoriksi Oulun yliopistosta vuonna 2013. Hänet on nimitetty kokeellisen kardiologian dosentiksi Oulun yliopistoon vuonna 2015.

Jani Tikkanen on tutkinut sydämen rytmihäiriöitä ja sydänperäistä äkkikuolemaa Oulun yliopistossa professori Heikki Huikurin johtamassa tutkimusryhmässä. Hän on tutkinut mm. liikunnan ja äkkikuoleman ennustemerkkejä sydänkäyrästä.

Väitöstyössään Jani Tikkanen analysoi noin 15 000 suomalaisen sydänkäyrän Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa Helsingissä. Jo ensimmäisen osajulkaisun tulokset julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -tiedejulkaisussa. Väitöstyön muutkin osatyöt julkaistiin erittäin arvostetuissa lääketieteen alan lehdissä. Lääketieteellisten julkaisusarjojen arvostusta kuvaavilla impact factoreilla arvioituna Jani Tikkasen väitöskirja oli Oulun yliopiston Lääketieteellisen tiedekunnan kaikkien aikojen korkealaatuisin.

Tutkimuslöydöksistään Tikkanen on luennoinut aktiivisesti kardiologian kongresseissa ja tehnyt yhteistyötä rytmihäiriöiden ehkäisemiseksi nuorten urheilijoiden, sekä yhdysvaltalaisten ja saksalaisten tutkijakollegoiden kanssa. Vuosina 2008 - 2010 tehtyjen EKG-analyysien pohjalta on myönnetty sydänperäisen äkkikuoleman ennustamista koskeva patentti.

Tikkanen työskentelee tällä hetkellä Keravan kaupungin johtavana ylilääkärinä. Keravalla hän vastaa niin perusterveydenhuollon kuin erikoissairaanhoidon palveluista ja kehittää muun muassa sydänsairaiden potilaiden hoitoketjuja. Syksyllä 2016 Tikkanen on lähdössä Harvardin yliopistoon Bostoniin Christine Albertin johtamaan tutkimusryhmään (Brigham & Women’s Hospital) tarkoituksenaan kehittää yhä käyttökelpoisempia ennustemalleja vakaville rytmihäiriöille.

Soisalo-palkinto on Sydäntutkimussäätiön tunnustus nuorelle, alle 40-vuotiaalle, tutkijalle. Palkinnon suuruus on 12 000 euroa.

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).