Ohita
Mies, säästä sydämesi elintavoilla!

Uutinen -

Mies, säästä sydämesi elintavoilla!

Peräti neljä miestä viidestä säästyisi sydänkohtaukselta, jos malttaisi noudattaa terveellisiä elämäntapoja. Tähän tulokseen ovat tulleet ruotsalaistutkijat. Harva mies kuitenkaan kykenee toteuttamaan tällaisia elämäntapoja sataprosenttisesti, mutta muutamakin kohennus elintavoissa auttaa jo pitkälle.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 21 000 iältään 45–79-vuotiasta ruotsalaismiestä. Kaikki olivat tutkimuksen alkaessa vuonna 1997 terveitä ja he täyttivät yksityiskohtaisen kyselylomakkeen ruokailu- ja muista elintavoistaan. Viisi tekijää laskettiin sydänriskejä pienentäviksi. Niitä olivat suositusten mukainen ruokavalio, tupakoimattomuus, kohtuullinen alkoholinkäyttö, riittävä liikunta sekä alle 95-senttinen vyötärönympärys.

Miehiä seurattiin 11 vuotta. Tänä aikana 1 361 miestä sai sydäninfarktin. Tutkijat havaitsivat, että kaikki viisi riskejä pienentävää tekijää yhdessä alensivat sydänkohtauksen todennäköisyyttä 80 prosenttia. Kaikkia oikeita elintapoja noudattavia miehiä oli tutkimusjoukossa kuitenkin vain parisen sataa. Tutkijat havaitsivat, että jo terveellisellä ruokavaliolla ja juomatavoilla miehet vähensivät sairastumisriskiään kolmanneksella verrattuna epäterveellisesti eläviin.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).