Ohita
​Jooga parantaa eteisvärinäpotilaan elämänlaatua

Uutinen -

​Jooga parantaa eteisvärinäpotilaan elämänlaatua

Joogan hyödyistä sydänterveydelle on saatu taas lisätietoa. Tutkimustulos tulee Tukholmasta ja siinä on selvitetty joogan hyötyjä eteisvärinäpotilaalle.

Tutkimuksessa oli mukana 80 kohtauksittaisesta eteisvärinästä kärsinyttä potilasta. Heidät satunnaistettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai normaalin hoidon lisäksi ohjattua joogaa sairaalassa. Joogatunti järjestettiin kerran viikossa 12 viikon ajan. Se sisälsi kevyitä liikkeitä, syvään hengitystä sekä meditointia.

Potilaiden syke, verenpaine ja elämänlaatu mitattiin sekä tutkimuksen alussa että sen päätyttyä. Tutkijat havaitsivat, että joogaryhmäläisillä oli tutkimuksen päätyttyä alhaisempi sydämen syke ja verenpaine sekä parempi elämänlaatu kuin tavallista hoitoa saaneilla. Tutkijat arvelivat, että suotuisa vaikutus saattoi johtua siitä, että potilaat oppivat avuttomuuden sijaan joogan avulla kontrolloimaan oireitaan.

Tutkijat ovat jo aloittaneet uuden tutkimuksen, jossa eteisvärinäpotilaille annetaan tavanomaisen hoidon lisäksi joogaopastusta tai musiikkiterapiaa. Tutkijat haluavat selvittää tuleeko joogan hyöty vain rentoutumisesta vai myös liikkeistä ja hengitysharjoituksista. Tutkijat katsovat, että jo nyt joogaa pitäisi tarjota täydentäväksi hoidoksi eteisvärinäpotilaille.

Aikaisemmin tänä vuonna amerikkalaistutkijat analysoivat vanhoja jooga-tutkimuksia. He totesivat, että jooga alensi painoa ja verenpainetta sekä veren rasva-arvoja ja sykettä siinä missä muutkin liikuntamuodot. Kaikki analyysissa mukana olleet jooga-tutkimukset olivat tosin melko pieniä.

Ruotsalaistutkimus julkaistiin European Journal of Cardiovascular Nursing -lehdessä.

Kuva Kari Pekonen: Liisa Hanén Studio MindBody Fuengirola.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).