Ohita
​Elämäntapaneuvonta tuottaa sydänhyötyjä

Uutinen -

​Elämäntapaneuvonta tuottaa sydänhyötyjä

Elämäntapaneuvonta edistää sydänterveyttä. Asiasta on julkaistu kaksi tuoretta tutkimusta, joista kumpikin on tehty Suomessa.

Toisessa tutkimuksessa seurattiin tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelmassa mukana olleita potilaita. Kymmenvuotisseurannassa tarvittavat tiedot oli yli 2 000 miehestä ja naisesta.

Yhden vuoden kuluttua ehkäisyohjelman alkamisesta vajaa kymmenes miehistä oli sekä lisännyt liikuntaansa että korjannut ruokailutottumuksiaan. Pelkästään liikuntaa lisänneitä oli nelisen prosenttia ja nelisenkymmentä prosenttia korjasi ruokailutottumuksiaan. Vajaa puolet ei tehnyt mitään muutoksia elintavoissaan. Naiset korjasivat elintapojaan hieman miehiä paremmin.

Tutkijat havaitsivat, että elintapojaan paranteiden ennuste olla sairastumatta kymmenen lähivuoden aikana sydän ja verisuonitautiin parani selvästi verrattuna niihin, jotka eivät elintapojaan muuttaneet. Sydänkuolemiin elintapamuutoksilla ei ollut vaikutusta.

Toisessa tutkimuksessa annettiin elintapamuutosohjausta Skypen avulla tai kasvokkain 40-vuotiaille sydänriskissä olleille. Parantunut sydänterveys näkyi puolen vuoden kuluttua. Ero ei kuitenkaan ollut enää selvä 12 kuukauden kuluttua. Tutkijat totesivat, että pysyvien elintapamuutosten saavuttaminen vaatiikin pitkäaikaista tukea elintapamuutoksiin.

Tutkimukset julkaistiin European Journal of Cardiovascular Nursing -lehdessä.  

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).