Ohita
​Vapaaehtoisuus on Sydänliiton vahvuus

Blogikirjoitus -

​Vapaaehtoisuus on Sydänliiton vahvuus

Sydäntyöllä on vahva vetovoimaa yhdessä tekemiseen ja vapaaehtoisuuteen, tästä on nyt jo kuudenkymmen vuoden merkittävä kokemus. Myös syksyn 2014 aikana päivitetty Yksi sydän – sydänterveys ja kansalaistoiminta -strategia nosti keskeiseksi vahvuudeksi vapaaehtoisuuden.

Helsingin Sydänpiirin Liekki-hanke(2010-2014) haastoi yhdistykset tarkastelemaan toimintaansa ajassa, jossa puhuttiin vapaaehtoistoiminnan rajustakin kaventumisesta. Usein, kun kuulee keskustelua siitä, mitä yhdistyksessä tehdään, se kiteytyy muotoon, että ”kun tämä meidän toimintamme on vain tällaista”.

Liekki nosti esille tapoja arvioida, terävöittää ja mikä tärkeintä, arvostaa omaa toimintaa. Se kannusti malleillaan avaamaan ikkunoita yhdistykseen mukanaoleville aktiiveille, mutta myös uusille tulijoille. Ja se korosti mielestäni yhtä liian vähällä huomiolla olevaa toiminnan osaa: palkitsemisen tärkeyttä.

Liekki tartutti monia aktiiveja mukaan uudella innolla. Miten hienoa! Ja moneen yhdistykseen se antoi kipinöitä suunnitelmallisuuteen, mutta osoitti myös virkistyksen tarpeellisuuden ja merkityksen yhteisössä.

Kun hanke päättyy, sen ei pidä tarkoittaa, että kaikki siinä syntyneet kokemukset ja toimintamallit pysähtyvät. Hyvä! Sydänyhdistys -toiminta on Sydänliiton tämän vuoden yksi keskeinen alueellisen toiminnan painotus. Sen mahdollistaa RAY:n hankeavustus, jolla sydänpiirejä voidaan tukea taloudellisesti jonkin verran. Tällä sydänpiirien on tarkoitus edistää ja levittää Liekin kehittämiä malleja yhteistyössä sydänyhdistysten kanssa.

Sydänliitto on ylpeä sydänyhdistyksien ja -piirien vetovoimisesta vapaaehtoistoiminnasta. Määrällisesti yhdistyksiä on vuonna 2015 yli 230 ja piirejä 17 ja maksavia jäseniä yli 77 000. Hienoja tunnuslukuja! Liekki loistakoon jatkossakin kansalaistoimintana sydänyhteisössä.

Timo Ruoko

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).