Ohita
Sydänliiton puheenjohtaja Paula Risikko. Kuva Tapani Romppainen.
Sydänliiton puheenjohtaja Paula Risikko. Kuva Tapani Romppainen.

Blogikirjoitus -

Valloita sydän päivässä, aloita omastasi

Sydänliiton puheenjohtajana avaan Sydän 2016 -messut ja toivotan samalla teidät kaikki sydämellisesti tervetulleeksi tähän Etelä-Suomen sydänpiirin järjestämään tapahtumaan.

Kiitän kaikkia vapaaehtoisia, jotka antavat omaa aikaansa sydäntyölle. Teitä todella tarvitaan.

Ihmiset, jotka noin 60 vuotta sitten perustivat sydänjärjestön Suomeen, olivat syystäkin huolestuneita maamme synkästä sydäntautitilanteesta. Miehiä, erityisesti itäsuomalaisia, kaatui kuin heinää sydäntauteihin. Toisaalta sydänsairauksia havaittiin esiintyvän runsaasti myös kaupunkien hyvin toimeentulevien johtajien keskuudessa. Jotta saataisiin parannusta tilanteeseen, tarvittiin kansalaisten aktiivisuutta. Euroopan ensimmäinen ja maailman toinen sydänjärjestö perustettiin Helsingissä vuonna 1955.

PR-työtä ja sydänsairaiden elinolojen parantamista on kuuden vuosikymmenen aikana tehty valtavasti. Johtoajatuksena järjestön perustamisesta lähtien on ollut myös sydäntautien ennalta ehkäisy. Sydänterveyden edistämistä ja elintapojen merkityksen korostamista on sydänjärjestössä tehty aina. "Jotta kenenkään ei tarvitsisi sairastua", sanoivat sydänjärjestön perustajat.

Sydänliitto on kansanterveysjärjestöistä suurin. Olen ylpeä siitä, että olen saanut olla sen puheenjohtajana nyt vuoden.

Vahvaa tutkimustietoa elintapojen vaikutuksesta sydänsairauden syntyyn on paljon. Henkisen hyvinvoinnin merkityksestä on myös yhä enemmän viitteitä.

Sydänliitto on tänä vuonna päivittänyt strategiaansa ja päättänyt vaikuttaa siihen, että mielen hyvinvointi huomioidaan vieläkin paremmin sydäntyössä. Tälläkin kerralla juuri sydänjärjestön jäsenet nostivat esiin levon ja jaksamisen, ihmissuhteiden ja myönteisten tunteiden teemat sydänterveyden edistämisessä.

Olemme päättäneet liittona vaikuttaa myös sote-uudistukseen. Jotta sydänsairaiden ihmisten laadukas ja vaikuttava hoito voidaan varmistaa, tarvitaan vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluketjuja. Onnistunut palvelukokonaisuus syntyy vain moniammatillisen asiantuntijajoukon työllä, joka perustuu tutkittuun tietoon.

Sillä että saamme sekä lähipalvelut toimimaan että laadukkaat erikoispalvelut hyvin saataville, on suuri merkitys sydänsairaille.

Kaiken perusta on omahoito.Voidakseen auttaa muita, pitää itse voida hyvin. Kuten tänään täällä Etelä-Suomen sydänpiirin järjestämässä Sydän 2016 -tapahtumassa, sydänjärjestöt kaikkialla Suomessa kannustavat ihmisiä selvittämään omat terveysarvonsa. Mukaan tulemisen kynnys on matalalla: Terveyden 3-ottelu on kisailua itsesi kanssa. Päälajeja ovat verenpaineen, kolesterolin ja vyötärönympäryksen mittaaminen. Samalla saat valtimotautien kokonaisriskin arvion ja omiin tulokseesi kohdistuvan neuvonnan. Voit myös syöttää verkossa arvosi laskuriin, joka kertoo sinulle tuloksen. Ottamalla mittaa itsestäsi pääset myös asettamaan tavoitteita. Se on kannustavaa ja palkitsevaa.

Sydänterveys on Suomessa paljon paremmissa kantimissa kuin sydänjärjestöä perustettaessa. Näyttää kuitenkin siltä, että jokainen sukupolvi on tavoitettava aina uudestaan. Ensi viikolla 29.9. koko maailma viettää sydänpäivää. Suomessa pukeudumme punaiseen muistuttaaksemme itsellemme ja toisillemme, että meillä on sydän, jota tulee kohdella hyvin. Kampanja tulee näkymään värikkäänä ja iloisena mm. sosiaalisessa mediassa.

Minulla on tapana sanoa, että kaikilla, joilla on sydän, on myös hyvä syy tukea sydäntyötä ja liittyä jäseneksi sydänyhdistykseen. Täällä siihen on oiva tilaisuus. Valloita sydän päivässä, aloita omastasi! Tänään.

Sydänliiton puheenjohtajan, ministeri Paula Risikon puhe Etelä-Suomen sydänpiirin Sydän 2016 -messuilla Helsingissä 24.9.

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Liittyvä sisältö

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).