Ohita
Panu Routila: Vapaaehtoistyön voimaa – uskalla pyytää ja osallistua

Blogikirjoitus -

Panu Routila: Vapaaehtoistyön voimaa – uskalla pyytää ja osallistua

Kansalaisareenan 2021 teettämässä tutkimuksessa 47 prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä vapaaehtoistyötä (n=1094). Vapaaehtoistyö jakautuu monipuolisesti eri alueisiin, suurimpana liikunta, lapset ja nuoret. 5 prosenttia vastaajista kertoi tekevänsä sosiaali- ja terveys­alan vapaaehtoistoimintaa.

Mielenkiintoista on se, että kun katsotaan vapaaehtoistoimintaan käytettävää aikaa, meidän omaan alaamme käytetty aika on pelastuspalvelujen jälkeen isointa. Tyypillisimpiä vapaaehtoistoiminnan muotoja ovat yleisesti auttaminen, hallinto- ja luottamustoimet, viestintä ja talkootyöt. Puolet vapaaehtoistoimintaa tekevistä tekee säännöllistä vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyötä tekemättömistä 33 prosenttia tekisi, jos tarjolla olisi kertaluonteista työtä ja peräti 38 prosenttia tekisi, jos yksinkertaisesti pyydettäisiin.

Vapaaehtoistyötä tekevät ihmiset ovat meidän järjestömme selkäranka. Moni teistä lukijoista mahdollistaa monipuolista toimintaa ja tukee esimerkiksi sairastuneita hetkellä, kun siihen on erityisesti tarvetta. Tästä olen hyvin kiitollinen.

Pian käsillä oleva Sydänviikko on hyvä esimerkki vapaaehtoistoiminnan voimasta. Tarjolla on paljon mielenkiintoisia tapahtumia. Rohkaistuttuani tutkimuksen perusteella pyytämään, kannustankin nyt yhä useampia teistä mukaan osallistumaan vapaaehtoistoimintaan. Esimerkiksi kertaluontoisesti auttaen tapahtumien järjestämisessä. Ja kannustaisin meidän vapaaehtoisia pyytämään muita mukaan vapaaehtoiseksi, vaikka vain yhdeksi kerraksi.

Vietetään yhdessä mukavaa Sydänviikkoa toukokuussa tehden vapaaehtoistyötä ja osallistuen.

Aiheet

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).