Ohita
Kuva Anna Kara
Kuva Anna Kara

Blogikirjoitus -

Panu Routila: Innostumisen aika

Uudet hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa kuukauden verran. Miten se näkyy meidän jokaisen arjessa? Olen kuullut sanottavan, että on hyvä, jos kuluttaja ei huomaa muutosta. Samat sairaalat ja terveysasemat hoitamassa meitä terveysasioissa. Suomessa on yleisesti ollut moneen muuhun maahan verratenkin korkealaatuinen ja hyvin saavutettava terveydenhoito.

Sydänsairastuneen kannalta Sydänliiton toive on kuitenkin, että asiat eivät olisi pelkästään kuten ennen. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välinen kuilu on kuitenkin haitannut hoidon jatkuvuutta. Liian moni akuutissa tilanteessa hoidettu henkilö jää sairautensa kanssa yksin, kukaan ei kutsu tarkastuksiin ja ole tukemassa elämässä sairauden kanssa. Sydänsairaudet ovat kuitenkin sellaisia, jossa tätä tukea tarvittaisiin. Tätä varten Sydänliitto on kehittänyt paljon erilaisia palveluita sairastuneille, kuten esimerkiksi Tulppa-verkkovalmennusta, vertaistukea ja kurssitoimintaa. Sydan.fi-palvelusta löytyy paljon tietoa ja tukea sairastuneille ja heidän läheisilleen. Läheisten tuki on sydänsairausten kanssa eläville erityisen tärkeää. Sydänliitosta löytää myös uusia läheisiä, ihmisiä joilla on samanlainen sairaus. Vertaistuki auttaa heitä. Ja Sydänliitto jakaa tietoa siitä, mitä sairaus tarkoittaa.

Itse olen kokenut erityisen merkitykselliseksi sen, että ymmärtää oman sairauden syyt ja seuraukset sekä elämäntapojen vaikutukset sairauden helpottamiseksi.

Nyt teemmekin kovasti työtä sen eteen, että sairastuneille olisi tarjolla katkeamatonta hoitoa ja Sydänliiton palvelut löytyisivät helposti auttamaan jokaista sairastunutta. Sydäntyö on nyt erityisen tärkeää, meidän tehtävämme on olla tukemassa uutta terveydenhuoltojärjestelmäämme toimimaan entistä paremmin. Tekemämme tutkimuksen mukaan palvelujamme ei vielä tunneta riittävästi, siinäkin meillä on tehtävää.

Toivomme, että ammattilaiset auttavat meitä työssämme ja kertovat kaikille sairastuneille, miten meidät löytää.

Alkuvuosi on tyypillisesti uusien innostumisten aikaa. Löydetään uusi liikuntamuoto tai aloitetaan muu uusi harrastus. Iso haaste on tehdä (tästä) innostuksesta pysyvä tapa. Kaunis talvinen luonto innostaa liikkumaan ulkona, kenties hiihtämään tai vaikka koiran kanssa ulkoilemaan. Itselleni säännöllinen tapa on kuntosalilla käyminen. Talven pakkasesta on mukava mennä salille lämpöiseen hikoilemaan ja samalla ihailla kaunista lumista maisemaa. Välillä on vaikea kiireiden takia ehtiä käymään säännöllisesti, mutta olen lempeä itselleni – käyn aina kun se vain on mahdollista. Ja mikä hyvä mieli siitä tuleekaan, kun heittää salivaatteet kassiin ja suuntaa urheilun jälkeen kotiin tai töihin.

Innostan sinua myös mukaan yhdistyksiemme monipuoliseen toimintaan. Monet isoja kiitoksia ansaitsevat vapaaehtoisemme järjestävät kaikenlaista toimintaa liikunnasta kulttuuriin, retkistä tapahtumiin. Vertaistukihenkilöt käyvät tapaamassa sairaaloissa sairastuneita tai kohtaavat heitä ja läheisiä muuten niin puhelimella, sähköisesti kuin kasvokkain.

Tule sinäkin mukaan toimintaan!

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).