Ohita
Kuva Anna Kara
Kuva Anna Kara

Blogikirjoitus -

Marjaana Lahti-Koski: Jakaen ilo tuplaantuu ja huoli puolittuu

Kesäkuun lopulla Porissa järjestettiin Suomi-areena, suuri yhteiskunnallinen keskustelutapahtuma. Keskustelujen aiheita oli laidasta laitaan ilmastonmuutoksesta liikkumattomuuteen, mielenterveyskriisistä digipalveluihin. Eräässä paneelikeskustelussa pohdittiin kysymystä, mitä pelkäät.

Suomalaisille tehdyssä kyselyssä yleisin pelon aihe oli yksinäisyys, toisena se, että elämästä puuttuisi merkityksellisyys. Myös läheisen sairastumisen tai menettämisen pelko oli yleistä. Se oli myös useamman paneelikeskustelijan vastaus kysymykseen, mitä pelkäät. Se, että läheisille sattuu jotakin tai etteivät he saa tarvitsemaansa apua ajoissa. Yksi keskustelija nimesi ydinpelokseen, että hädässä jää yksin. Ettei ole ketään, joka jakaa huolen.

Kun läheisen sydän sairastuu, pahin pelko voi toteutua. Huoli on suuri, läheisellä ja itse sairastuneella, mutta sitä voi olla vaikea jakaa. Sairastunut suojelee peloiltaan läheistään, joka puolestaan ei halua huolillaan kuormittaa sairastunutta. Mikä avuksi? Sydänliiton koulutetut vertaistukihenkilöt auttavat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevaa. Vertaistukihenkilö on vaitiolovelvollinen tavallinen ihminen, joka saman kokeneena voi ymmärtää huolet ja luoda uskoa siihen, että voi elää täyttä elämää sydänsairaudesta huolimatta. Joukossa on myös heitä, joiden läheinen on sairastunut. Itselle sopivan vertaistukihenkilön voi löytää läheltä tai kaukaa Sydänliiton vertaistukihausta.

Pidetään huolta, ettei kukaan sairastunut tai hänen läheisensä jää yksin.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Marjaana Lahti-Koski

Marjaana Lahti-Koski

Pääsihteeri Suomen Sydänliitto ry +358503591211

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).