Ohita
Kuva Anna Kara
Kuva Anna Kara

Blogikirjoitus -

Kohti valoa ja toiveikasta tulevaisuutta

Sitra julkaisi vuoden alussa Megatrendit 2023. Ne ovat useista ilmiöistä koostuvia kehityssuuntia kuvaten muutosten laajoja kaaria ja tuoden esiin ympärillämme korostuvia ilmiöitä. Tulevaisuudessa ratkaistavia isoja haasteita nimettiin viisi. Luonnon kantokyky murenee. Hyvinvoinnin haasteet kasvavat. Demokratian kamppailu kovenee. Talouden perusta rakoilee. Kilpailu digivallasta kiihtyy. Aikamoisia haasteita, jotka eivät ole toisistaan irrallisia. Ihmisen nykyinen toiminta kuormittaa luontoa yli kantokyvyn rajojen ja vaarantaa taloutemme ja hyvinvointimme pohjaa.

Vaikka tulevaisuus voi näyttää epävarmalta ja herättää pelkojakin, se ei kuitenkaan ole ennalta määrätty. Tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa. Tulevaisuudessa on toivoa. Ihmisen ja muun luonnon kannalta valoisampi, kestävämpi tulevaisuus edellyttää kuitenkin muutosta ajatusmalleissamme ja ihanteissamme. Yksilökeskeisen ja materialistisen hyvinvointiajattelun sijaan hyvinvointi tulee nähdä kokonaisvaltaisemmin, myös ympäristön ja yhteisöjen hyvinvointina.

Sitran raportin mukaan tulee panostaa ongelmien ennaltaehkäisyyn, eettiseen toimintaan ja osallisuuteen. Vahvistaa yhteisöllisyyttä ja onnellisuutta. Lisätä yhteisön tukea, turvallisuuden tunnetta sekä oppimisen ja elämänhallinnan taitoja. Tässä tulevaisuudessa sydäntyöllä on paikkansa. Toivottavasti me Sydänliitossa voimme osaltamme tuoda toivoa ja luottamusta mahdollisimman monen elämään ja antaa kokemuksen siitä, ettei kukaan jää yksin sydänsairauden kanssa.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Marjaana Lahti-Koski

Marjaana Lahti-Koski

Pääsihteeri Suomen Sydänliitto ry +358503591211

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).