Ohita
Kesän ruokaelämykset odottavat löytäjäänsä

Blogikirjoitus -

Kesän ruokaelämykset odottavat löytäjäänsä

Kesäaikaan en yleensä henno lähteä ulkomaille, sillä rakastan Suomen kesää. Sadekaan ei haittaa, sitähän tarvitaan kaikkien ihanien vihannesten, marjojen ja viljan kasvuun. Lomalla on aikaa tutustua tuntemattomiin kotimaan kolkkiin. Ruokaihmisenä haluan aina maistella paikallisia herkkuja. Joskus ehdin ottaa etukäteen selvää, missä kannattaa syödä tai millä torilla tehdä ostoksia. Joskus olen lomamatkalla kysynyt neuvoa paikkakuntalaiselta huoltoasemalla pysähtyessäni ja saanut todella hyvän vinkin ruokapaikasta, josta onkin sitten tullut vakituinen vierailukohde.

Suosittelen vierailemaan paikallisissa ravintoloissa lounasaikaan, silloin hintakaan ei ole esteenä uusien makujen kokeiluille. Aina kannattaa myös kysyä, onko ruokalistan annoksista mahdollista saada edullisempia lasten annoksia. Yleensä se onnistuu. On tärkeää, että lapsetkin pääsevät maistelemaan uusia makuja eikä tarvitse jatkuvasti turvautua nakkeihin.

Ykkösherkkujani ovat kalaruuat. Saariston kalapöytien ja Itä-Suomen tuoreiden, rapeiden paistettujen muikkujen muistelu saa aina veden nousemaan kielelle. Syön mielelläni perinteisiä suomalaisia ruokia, joita toki saa tuunata uusilla mauilla. Esimerkiksi monen väheksymä kesäkeitto on mahtavan makuista, kun se valmistetaan nuorista kasviksista, jotka ovat täynnä aromia, ja maustetaan reilulla kourallisella yrttejä.

Välillä ruokatrendit alkavat tympiä. Mielestäni ravintoloiden burgeri-innostus on mennyt liian pitkälle. Lähes jokaisen listalta löytyy ainakin talon burgeri ja vegeburgeri, joka on usein ainoa kasvisruokavaihtoehto. Olen niitä maistellut, ja pettymyksen tuottaa tavallisimmin vaalea höttösämpylä, joka mössööntyy nopeasti maustekastikkeista. Kun itse teen burgereita, käytän aina maukasta täysjyväsämpylää. Suosittelen kokeilemaan!

Onneksi monissa kahviloissakin on tarjolla päivän keitto, jolla matkailija saa taltutetuksi nälkänsä. Kahviloista voi löytää myös ihania paikallisia leivonnaisia. Toivoisin todella, että mikään kahvila ei tarjoaisi tänä kesänä pakasteesta paistettuja valmispullia vaan maukasta mustikkapiirakkaa, mansikkatorttua, raparperihyvettä ja itse pyöräytettyä tuoretta pullaa.

Kuntien nettisivuilta löytyy yleensä matkailuneuvonta, jonka avulla voi selvittää ruokapaikkoja, kahviloita, leipomoita ja maatilamyymälöitä. Tai voi menetellä samoin kuin minä ennen nettiaikaa: vain pysäyttää paikallisen ohikulkijan ja tiedustelee asiaa. Suurin osa ihmisistä iloisia, kun saa kertoa matkailijoille oman paikkakuntansa hyvistä tuotteista.

Soili Soisalo

Bloggaaja on ravitsemustietelijä ja ruokatoimittaja, äiti ja isoäiti, jonka lapsenlapset odottavat yhteisen kesälomamatkan ruokaelämyksiä, kuten Kahvila Lohen paistettua kalaa Paraisilla ja Korppoon torin makeita saaritolaismansikoita.

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilö/-t

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Liittyvä sisältö

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).