Ohita
Monelle lukeminen on keino taklata nukahtamisen haasteita.
Monelle lukeminen on keino taklata nukahtamisen haasteita.

Blogikirjoitus -

Eläköön kirjastot ja lukeminen

Kirjastokortti ja vihkisormus pidentävät elämää, etenkin miehillä. Mieleeni on jäänyt tämä Sydänliiton kunniapuheenjohtaja Jussi Huttusen esittämä viisaus vuosien takaa. Parisuhteen terveysvaikutusten avaamiseen en ryhdy. Sen sijaan pysähdyin pohtimaan, mitä kirjastot ja lukeminen merkitsevät hyvinvoinnillemme.

Kirjastot palvelevat tiedonsaantia ja kulttuuria tarjoamalla monenlaisia aineistoja, nykyään liikuntavälineitäkin lainattavaksi. Ne edistävät yleistä viihtyvyyttä miellyttävinä julkisina tiloina, tarjoavat mielekästä ajankulua ja antavat mahdollisuuden kohdata muita ihmisiä. Maisemanvaihdos kotona olemisen sijaan on erityisen tärkeää esimerkiksi yksinasujille ja työelämän ulkopuolella oleville.

Lukeminen on tehokas keino palautua arjen kiireistä. Kirjan tarinaan syventyessä voi hetkessä siirtyä mielessään uuteen maailmaan. Kirjaa lukiessa rauhoittuu. Monelle lukeminen on keino taklata nukahtamisen haasteita. Ja mikä onkaan suloisempaa kuin lapsi aikuisen kainalossa iltasatua kuuntelemassa.

Lukemalla voi saada arvokasta tietoa hyödynnettäväksi omaan elämäänsä. Kirjojen henkilöihin samaistuminen voi auttaa käsittelemään oman elämän haasteita, tuoda toivoa ja antaa vertaistukeakin. Kirja antaa mahdollisuuden unelmoida ja kokea mielikuvitusmatkoja. Se voi tuoda helpotusta mielen matalapaineeseen ja tarjota hetken unohduksen sairauden ja kipujen keskellä.

Sydänyhdistyksen lukupiiri, siinäpä idea! Ottakaahan mallia vaikka Kirjakarpaloista.

Lukuisia hetkiä loppuvuoteen.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Marjaana Lahti-Koski

Marjaana Lahti-Koski

Pääsihteeri Suomen Sydänliitto ry +358503591211

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).