Ohita
Sydänliiton hallitus: Sydänsairauden säännöllisen seurannan keskeytyminen voi aiheuttaa ylimääräisiä kuolemia

Tiedote -

Sydänliiton hallitus: Sydänsairauden säännöllisen seurannan keskeytyminen voi aiheuttaa ylimääräisiä kuolemia

Sydänliiton hallitus on huolissaan siitä, että kiireettömiä hoitoja ja seurantoja on ajettu koronatilanteen takia alas. Kodeissaan eristyksissä olevat pitkäaikaissairaat eivät myöskään hakeudu tartuntoja pelätessään hoitoon. Tilanne on omiaan aiheuttamaan enemmän ennenaikaisia kuolemia kuin itse koronavirus.

Meillä on monia sairauksia, jotka pahenevat, jos niitä ei hoideta. Tällaisia ovat mm. kansansairautemme kuten sydän- ja verisuonisairaudet, syöpä, diabetes ja mielenterveysongelmat. Meidän on ylläpidettävä sekä kiireetön että kiireellinen hoito muillekin kuin koronapotilaille. Mikäli näin ei tehdä, menetetään ihmishenkiä paljon enemmän kuin koronan aiheuttamana, sanoo Sydänliiton puheenjohtaja Paula Risikko.

Jo nyt on terveydenhuollossa havaittu huolestuttava ilmiö. Potilaat peruuttavat omatoimisesti niin sanottuja kiireettömiä sydänsairauksiin liittyviä seurantakäyntejään johtuen koronavirusepidemiasta. Näin ei kannattaisi tehdä, sillä seurantakäyntien tarkoitus on varmistaa hyvä hoito ja ennaltaehkäistä sairauden yllättäviä pahenemisvaiheita, jotka usein johtavat päivystykselliseen sairaalahoitoon.

Sydämen vajaatoiminnan ja vaikean läppävian seurantakäyntien viivästyminen voi johtaa sydäntilanteen vakavaan pahenemiseen, kun oikea-aikaisella seurantakäynnillä voitaisiin saada potilas pysymään hyvässä kunnossa ja suunniteltu toimenpidehoito ajoissa, sanoo Sydänliiton hallituksen jäsen, apulaisylilääkäri Antti Kivelä.

Sepelvaltimotaudin hoidossa on sitouduttava myös elintapahoitoon, jonka toteuttaminen voi olla koronaviruspandemian aikana haasteellisempaa. Potilaat tarvitsevat säännöllistä tukea myös lääkehoitoon sitoutumisessa. Pandemian aikana on korostettu kotiin jäämisen tärkeyttä virustaudin leviämisen estämiseksi. Tämän ohjeen noudattaminen ei kuitenkaan koske sydänoireita.

Suurin osa sydäninfarktikuolemista tapahtuu ennen hoitoon hakeutumista ja jos hoitoon hakeutuminen viivästyy, kasvaa määrä entisestään, muistuttaa Sydänliiton hallituksen jäsen, professori Juhani Airaksinen. 

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 215 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Yhteyshenkilöt

Anna-Mari Hekkala

Anna-Mari Hekkala

Suomen Sydänliiton ylilääkäri (09) 7527 5365

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).