Ohita
Sydäniskuri käytössä. Kuva: Sydänliitto
Sydäniskuri käytössä. Kuva: Sydänliitto

Tiedote -

Pihtiputaalle rekisteröitiin Suomen 3 000. sydäniskuri


Pihtiputaalaiseen Herkkuravintola Takkatupaan on rekisteröity Suomen kolmastuhannes sydäniskuri eli defibrillaattori. Rekisteröidyt sydäniskurit näkyvät defi.fi-palvelussa, josta voi paikantaa lähimmän sydäniskurin. Defi.fi-palveluun pyritään keräämään kaikki Suomen sydäniskurit, jotta sydänpysähdystilanteessa niistä jokainen olisi nopeasti elvyttäjien saavutettavissa.

Vuoden 2019 aikana palveluun rekisteröityjen iskurien määrä on kasvanut suuresti, noin tuhannella kappaleella, mutta Sydänliitossa Defi.fi-palvelusta vastaava Mari Blek-Vehkaluoto arvioi, että palveluun on rekisteröity vain noin puolet Suomen kaikista sydäniskureista. Defi.fi-palvelu on yhä valitettavan heikosti suomalaisten tuntema. Sydänliiton toteuttaman Suomi elvyttää -kyselyn mukaan vain joka viides tuntee palvelun. Palvelun tunnettuudelle odotetaan kuitenkin merkittävää kasvua, kun se siirtyy vuonna 2020 osaksi Hätäkeskuslaitoksen suosittua 112 Suomi -sovellusta, jolla on noin 1,6 miljoonaa aktiivista käyttäjää.


Herkkuravintola Takkatuvassa heräsi huoli sydänturvallisuudesta  

Takkatuvan henkilöstö heräsi sydänturvallisuuteen vuonna 2017, kun julkisuudessa käytiin paljon keskustelua elvytyksestä. Media nosti esiin pienten kuntien ongelman siitä, että sydäniskureita ei ole lainkaan saatavilla, vaikka ambulanssin tulossa kestää suhteellisesti pisimpään ja maallikkoelvytyksen merkitys korostuu. 

Keskustelu käynnisti Pihtiputaalla keräyksen, jossa Lions Club Pihtipudas -hyväntekeväisyysjärjestön kautta paikkakunnan julkisiin tiloihin saatiin hankittua sydäniskureita. Takkatupaan ei näistä kerätyistä kuudesta iskurista omaa kappaletta riittänyt. Tuuri kuitenkin kääntyi, kun ravintolassa vietettyjen sukujuhlien eräs vieraista kysyi iskurin kohtalosta ja lupasi auttaa ravintolaa hankkimaan oman sydäniskurin ilman suurta taakkaa.

Ravintolan omistaja Hannele Törmä kokee sydäniskurien saatavilla olemisen erittäin tärkeäksi ja iloitsee, että niitä voi nykyään huomata yhä useammin julkisissa paikoissa. Takkatuvan henkilöstö haastaa myös muut pikkupaikkakuntalaiset hankkimaan sydäniskurin tiloihinsa. Sydäniskurien hankintaa voitaisiin mahdollisesti tukea esimerkiksi kunnan puolelta tai keräyksien kautta, sillä laitteen noin 1 500 euron hinta saattaa tehdä hankinnasta haastavan monelle pienyrittäjälle.

Mikä ihmeen sydäniskuri? Lue lisää: Tunnetko defin

Lehdistökuvia: Elvytys ja sydäniskuri 


Defi.fi-rekisteriä hallinnoi Suomen Sydänliiton lisäksi Suomen Elvytysneuvosto ja Suomen Punainen Risti. Defi.fi-työryhmässä on lisäksi edustus HUS:sta, Hätäkeskuslaitoksesta, sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä sydäniskureiden maahantuojilta, Medidyneltä ja Merplastilta.

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 215 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Yhteyshenkilöt

Mari Blek-Vehkaluoto

Mari Blek-Vehkaluoto

Asiantuntija, elvytys ja riskitekijät Riskien tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito +358 50 325 5633

Liittyvä sisältö

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).