Ohita
Kuva: Suomen Sydänliitto ry / Tiina Eloranta
Kuva: Suomen Sydänliitto ry / Tiina Eloranta

Tiedote -

Euroopan elvytyspäivä maailmanlaajuiseksi

Lehdistötiedote ja kutsu medialle

Maailman elvytyspäivää vietetään 16. lokakuuta. Euroopan elvytyspäivä perustettiin Euroopan parlamentin tuella ja sitä on järjestetty vuosittain aina lokakuun 16. päivä. Tänä vuonna kampanja on ensimmäistä kertaa maailmanlaajuinen ja sen teemana on: Kuka tahansa maailmassa voi pelastaa elämän. Kansainvälisen teemapäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta siitä, että kuka tahansa voi oppia elvyttämään.

Suomen Sydänliitto yhteistyökumppaneineen pyrkii tekemään Maailman elvytyspäivää näkyväksi Suomessa. Teemapäivä näkyy Sydänliiton toiminnassa mm. uuden defi.fi-palvelun lanseerauksena, palkitsemistilaisuutena sekä julkisina elvytystapahtumina.

”Sydänpysähdystilanteessa on kiire auttaa. Auta rohkeasti, vaikka sinulla ei olisi koulutusta eikä kokemusta elvyttää. Soita hätänumeroon 112, aloita elvytys ja käytä sydäniskuria, jos mahdollista. Hätäkeskus neuvoo sinua koko ajan hengityksen tarkistamisesta paineluelvytykseen. Elvytystilanteessa et voi tehdä mitään väärin.”, kannustaa Sydänliiton riskien tunnistamisen ja oikea-aikaisen hoidon kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto.

“Lähimmän sydäniskurin löydät defi.fi-palvelusta. Suomessa sydäniskureita on noin 3 000, joista kaksi kolmesta on rekisteröity palveluun. Tanskan vastaavaan palveluun on rekisteröity lähes 19 000 sydäniskuria, joten meillä Suomessa riittää kurottavaa”, Blek-Vehkaluoto täydentää.


Uuden defi.fi-palvelun lanseeraus

Suomen Sydänliitto julkistaa 16.10. yhteistyökumppaneineen uudistetun defi.fi-palvelun, joka auttaa elvytystilanteessa löytämään lähimmän sydäniskurin. Vuonna 2012 avattu ja nyt uudistuva verkkopalvelu on edeltäjäänsä merkittävästi nopeampi ja käytettävämpi toimien tehokkaana apuna hätätilanteessa.

Defi.fi-palvelu hyödyntää n. 2 000 palveluun rekisteröidyn sydäniskurin tietokantaa, joka on Suomen Elvytysneuvoston, Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Sydänliiton hallinnoima. Palvelun työryhmässä on edustus myös HUS:sta, Hätäkeskuslaitokselta, Sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä sydäniskureiden maahantuojilta. Rekisterin kehittämiseen on saatu tukea laitteiden maahantuojilta, Medidyneltä ja Merplastilta. Rekisteri on toiminnassaan riippumaton ja avoin kaikille sydäniskurimerkeille.

Tulevaisuuden tavoitteena on saada Suomessa kaikki arviolta n. 3 000 sydäniskuria rekisteröidyksi palveluun sekä kytkettyä palvelu osaksi suosittua 112 Suomi -sovellusta.


Gramex ry:n palkitseminen 2000:nnen sydäniskurin rekisteröinnistä

Sydänliitto palkitsee Gramex ry:n 2000:nnen sydäniskurin rekisteröinnistä defi.fi-palveluun. Palkinnon Gramex ry:n toimitusjohtajalle Ilmo Laevuolle ja ensiapuvastaavalle Tarja Henrikssonille myöntää Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax. Tilaisuudessa Sydänliitto antaa elvytysopastusta Gramex ry:n työntekijöille ja palkitseminen tapahtuu klo 11. Media on tervetullut tilaisuuteen.

Paikka: Gramex ry
Osoite: Pieni Roobertinkatu 16 A, 00120, Helsinki
Aika: 15.10. klo 10-12
Ilmoittautumiset 12.10. mennessä esa.takala@sydanliitto.fi


Maailman elvytyspäivän tapahtumat Sellossa ja Isossa Omenassa

Suomen Sydänliitto järjestää yhdessä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Etelä-Suomen sydänpiirin sekä Espoon sydänyhdistyksen kanssa Maailman elvytyspäivän tapahtuman Kauppakeskus Isossa Omenassa klo 9-11 sekä Kauppakeskus Sellossa klo 12-18. Tapahtumissa on non-stop elvytysharjoittelua sekä tietoiskuja elvytyksestä. Niissä voi myös tutustua sydäniskurin käyttöön. Sydän-maskotti vierailee tapahtumissa.


Lisätietoja:

Mari Blek-Vehkaluoto
kehittämispäällikkö / riskien tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito
mari.blek-vehkaluoto@sydanliitto.fi , p. 050 325 5633

Esa Takala
viestinnän tuottaja
esa.takala@sydanliitto.fi, p. 050 565 1255


Elvytysohjeet: https://www.punainenristi.fi/ensiapuohjeet/elvytys


#maailmanelvytyspäivä #WorldRestartAHeart

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 223 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).