Seuraa Suomen Sydänliitto

Sydänviikko 2014: Tiirismaan sydänyhdistys näyttää hyvää mallia ja liikuttaa koululaisia

Uutinen   •   Huhti 07, 2014 14:00 EEST

Sydänviikon maanantai 7.4. on myös maailman terveyspäivä. WHO, maailman terveysjärjestö rohkaisee kaikkia maailmassa osallistumaan yhteisöllisesti terveyttä edistäviin aktiviteetteihin.
Tiirinkankaan alakoulun oppilaat osallistuivat yli kolmen sadan oppilaan voimin Tiirismaan sydänyhdistyksen järjestämään koululaisten liikuntatapahtumaan Heinsuon kentällä.

Kakkosluokkalaiset Jenny, Aada, Lotta ja Aaro sekä viidesluokkalainen Jouko tietävät hyvin terveyden perusasiat: liikkuminen ja kouluruoka ovat parhaat eväät lapsen arjessa. "Aikuisillekin tekee hyvää syödä, nukkua ja liikkua tarpeeksi ja hyvin", lapset päästelevät yhdestä suusta.

Tytöt kertovat jo ottaneensa hyppynarut ja kuminauhat esiin, pojat pelaavat mieluiten futista välitunneilla.

Yli 30 vuotta opettajana toiminut Kaisa Partanen kertoo, että lasten elinympäristö on muuttunut paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana: "Ruutu ryövää aikaa lasten pihaleikeistä. Liikunta vähenee ja terveys polarisoituu. Toiset ehtivät harrastaa liikuntaa paljonkin, toiset eivät liiku juuri lainkaan."

Kaisa Partanen harmittelee myös epäterveellisen tarjonnan kasvua: "Samoja sipsejä on saatavana monilla eri mausteilla ja pussit ovat megaluokkaa, limsa juodaan puolentoista litran annoksina."
Lapset itse kertovat herkuttelevansa lähinnä viikonloppuisin. Aaron omassa keittiössä syntyy joskus muffinsseja ja Lotta leipoo silloin tällöin. Jenny ja Aada eivät tee usein ruokaa itse, mutta hedelmäsalaatti syntyy tytöiltä vaivatta.

Tiirismaan sydänyhdistys on solminut hyvät suhteet toimialueensa kouluihin. - Tämän vuoden teema on lautasmalli, yhdistyksen puheenjohtaja Terttu Pihlava kertoo. Hollolan, Hämeenkosken ja Kärkölän alueella viedään Sydänviikon Arkisirkusta eteenpäin järjestämällä liikuntaa, lautasmallin piirtämistä ja sokerinäyttelyyn tutustumista, Pihlava ja Tiirismaan yhdistysaktiivit kertovat. "Sokeri on se juttu", Pihlava toteaa.

Opettaja Kaisa Partanen kehuu yhteistyötä sydänyhdistyksen kanssa: ”Lautasmalli on sisältönä oikein osuva. Kouluruokala on tässä innolla mukana ja joka päivä on nähtävillä kouluaterian lautasmalli. Lisäksi lapset piirtävät aiheesta.”

Heinsuon kentälle tulee koululaisia Tiirinkankaan koulusta jatkuvana virtana. – Sydänviikolla lapsille annetaan hyvää mallia, kiteyttää viidesluokkalainen Jouko.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.