Ohita
​Sujuvien hoitopolkujen ja kuntoutuksen vuosi

Blogikirjoitus -

​Sujuvien hoitopolkujen ja kuntoutuksen vuosi

Sydänliiton painopisteenä on sujuvien hoito polkujen ja kuntoutuksen varmistaminen. Tähän päädyimme liiton hallituksessa, kun saimme huolestuneita yhteydenottoja hoitojen odottelusta ja kuntoutuksen saatavuudesta.

Alkuvuodesta ilmestynyt OECD:n maaraportti kertoo saman: Suomessa sairauksien ennaltaehkäisy ja kuntoutus ovat huomattavasti heikommalla tasolla kuin useassa muussa Euroopan maassa. Myös hoitopoluissa on kehittämisen varaa.

Ennaltaehkäisyllä voitaisiin välttää useita sairauksia, vähentää kärsimystä ja säästää rahaa. Samoin huolehtimalla sydänpotilaiden hoitokokonaisuuksien ja polkujen vaikuttavuudesta ja sujuvuudesta.

Jokaiselle sydänpotilaalle tulee tarjota myös monipuolista kuntoutusta. Tällä hetkellä sydänkuntoutuksen saatavuus on heikkoa. Sen osalta Suomi oli eurooppalaisessa Euroaspire tutkimuksessa (2017) vasta sijalla 14/31. Vaikka kansainvälisesti sydänkuntoutusta suositellaan sepelvaltimotaudin jatkohoidoksi, sitä ei ole tarjolla kaikille suomalaisille sairastuneille.

Suomessa on olemassa hyvä ja toimiva sydänkuntoutusmalli. Sydänliiton kehittämä Tulppa-kuntoutus on otettavissa helposti käyttöön. Sitä käyttää kuitenkin vain osa Suomen kunnista ja vain 13 sairaanhoitopiirin alueella.

Sydänliitto kannustaa ottamaan vakavasti sydänsairaiden hoitopolkujen kehittämisen ja kannustaa sotekeskuksia ottamaan Tulppa-kuntoutuksen osaksi sydänsairastuneiden hoitoa. Aiomme varmistaa, että niin myös tapahtuu.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).