Ohita
Tuhannet suomalaiset sairastavat FH-tautia tietämättään

Tiedote -

Tuhannet suomalaiset sairastavat FH-tautia tietämättään

FH-tauti eli familiaalinen hyperkolesterolemia on yksi yleisimmistä perinnöllisistä sairauksista Suomessa. On laskettu, että jopa yli 10 000 suomalaista sairastaa sitä, suurin osa tietämättään. Perinnöllinen korkea kolesteroli on hoidettavissa lääkityksellä ja elintavoilla. Todennäköisyyden tähän perinnölliseen tautiin voi selvittää verkossa tehtävällä testillä.

Korkea kolesteroli ei kaikissa tapauksissa johdu pelkästään elintavoista, vaan sen voi aiheuttaa myös perinnöllinen geenivirhe. Jos toisella vanhemmista on FH-tauti, on 50 prosentin mahdollisuus, että myös hänen lapsensa perii sairauden. Vähintään yhdellä ihmisellä 500:sta on tautia aiheuttava geenivirhe.

FH-taudin aiheuttama kolesterolihäiriö on elinikäinen ja vaikea-asteinen, ja aiheuttaa suurella todennäköisyydellä varhaisen valtimotaudin. Se on ajoissa todettaessa hoidettavissa.

FH-taudissa veren LDL-kolesteroliarvo kohoaa heti syntymän jälkeen. Se kymmenkertaistaa riskin sydän- ja verisuonisairauksien (esim. sydäninfarktin) kehittymiseen jo varhaisessa elämänvaiheessa. Ilman hoitoa puolet FH-miehistä sairastuu sydän- tai verisuonisairauteen 50 ikävuoteen mennessä, naiset noin kymmenen vuotta myöhemmin.

Varhainen diagnoosi ja oikea hoito ovat ratkaisevia, jotta FH-tautia sairastava henkilö eläisi pitkään ilman sydän- ja verisuonisairautta.


Oletko sinä yksi heistä? Testaa riskisi ja osallistu webinaariin 


Nopea tapa selvittää FH-taudin todennäköisyys omalla kohdallaan on tehdä testi (https://sydan.fi/testi/fh-testi) Sydänliiton sivuilla.

Sydänliitto myös järjestää kansainvälisenä FH-päivänä 24.9. webinaarin klo 18. Webinaarin aiheita ovat mm. mitä korkea kolesteroli aiheuttaa, miten perinnöllinen korkea kolesteroli todetaan, ja miten sitä voidaan hoitaa.

Asiantuntijoina ovat yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaistutkijoista, professori Marja-Riitta Taskinen, sekä Sydänliiton ylilääkäri, kardiologi Anna-Mari Hekkala

Webinaariin voi ilmoittautua osoitteessa https://sydan.fi/fh

Lisää aiheesta: https://sydan.fi/fact/familiaalinen-hyperkolesterolemia-fh/

Aiheet

Kategoriat


Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 215 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Yhteyshenkilöt

Anna-Mari Hekkala

Anna-Mari Hekkala

Suomen Sydänliiton ylilääkäri (09) 7527 5365

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).