Seuraa Suomen Sydänliitto

Sydänviikolla 12.–19.4. kisaillaan oman terveyden puolesta

Lehdistötiedote   •   Huhti 10, 2015 07:00 EEST

Sydänliitto käynnistää Sydänviikolla Terveyden 3-ottelun, joka kannustaa ihmisiä selvittämään terveysarvonsa kisailun kautta. Kisan päälajeja ovat verenpaineen, kolesterolin ja vyötärönympäryksen mittaaminen. Omaa tulostaan Terveyden 3-ottelussa voi parantaa esimerkiksi käyttämällä Sydänmerkki-tuotteita, harrastamalla liikuntaa, tunnustelemalla pulssiaan ja lepäämällä riittävästi.

– Kisata kannattaa myös hyvien arvojen pitämiseksi ennallaan. Ei pidä odottaa, että niistä tulee ensin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, kertoo Terveyden 3-ottelun valmentaja, Sydänliiton asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos. Kolesteroli- ja verenpainearvot ovat tehokkaampi terveyden mittari kuin vaa’alla käynti, pienetkin muutokset elintavoissa näkyvät niissä nopeasti.

Terveyden 3-ottelussa ovat mukana myös Sydänliiton ikätoverit, kuusikymppiset Ulla-Maija Paavilainen, Marja-Liisa Kirvesniemi ja Mato Valtonen.

Katso tästä Terveyden 3-ottelun videoita: https://www.youtube.com/playlist?list=PLh79RBB3e0_w9zupLnrXsD00e9QN8ib7Z

Tunne arvosi

Liika kolesteroli verenkierrossa kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia. Pitämällä kolesteroliarvot kurissa voi vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kolesteroliarvon saa selville vain mittaamalla.

Kohonnut verenpaine on salakavala tila. Se ei näy eikä tunnu. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa verisuonia, sydänlihasta, aivoja ja munuaisia. Säännöllisillä mittauksilla kohonneen verenpaineen voi huomata ajoissa.

Vyötärönympäryksen mittaaminen on tehokas rasvakudoksen sijainnin selvittäjä. Vyötärölle kertyvällä rasvalla on yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan sekä tyypin 2 diabetekseen.

– Maailman terveysjärjestön mukaan 80 prosenttia sepelvaltimotaudista ja 90 prosenttia tyypin 2 diabeteksesta olisi ehkäistävissä elintavoilla eli tupakattomuudella, terveellisellä ruokavaliolla, riittävällä liikunnalla ja painonhallinnalla, sanoo Kaivos.

Osallistu Terveyden 3-otteluun Sydänviikolla

Terveyden 3-ottelun mittaustilaisuuksiin voi osallistua Sydänviikolla ympäri Suomen. Teemaviikkoa toteuttavat Sydänliiton 234 paikallisyhdistystä ja 17 piirijärjestöä. Jo 25 vuotta vietettyä Sydänviikkoa tekevät näkyväksi myös monet muut yhteisöt, kuten koulut, päiväkodit, apteekit, järjestöt, kirjastot ja työpaikat. Sydänliiton yhteistyökumppaneita Sydänviikolla 2015 ovat Apteekkariliitto, Suomen Hammaslääkäriliitto, Omron ja Becel.pro. Hammaslääkäriliitto ja Sydänliitto jatkavat Sydänviikolla 2014 aloitettua Suu & sydän -luentosarjaa.

Kuvassa: Mato Valtonen, Marja-Liisa Kirvesniemi ja Ulla-Maija Paavilainen osallistuvat Terveyden 3-otteluun. Kuva: Suomen Sydänliitto/Cecilia Bergström

Sydänliitto on yli 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 234 paikalliseen sydänyhdistykseen, 17 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.