Seuraa Suomen Sydänliitto

Sydänviikko 12.-19.4.: Tampereen kaupunki saa lahjoitusdefibrillaattorin

Lehdistötiedote   •   Huhti 15, 2015 13:10 EEST

(KUVA: defibrillaattorin kansainvälinen merkki)

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen vastaanottaa torstaina 16.4. maallikkodefibrillaattorin sijoitettavaksi joko Raatihuoneelle tai muulle julkiselle paikalle Tampereella. Lahjoituksen takana on Hämeenmaan Sydänpiirin puheenjohtaja ja Sydänliiton hallituksen varapuheenjohtaja, kauppaneuvos Jyrki Liljeroos. Hiljattain 60 vuotta täyttänyt Liljeroos kohdensi syntymäpäivänsä muistamiset kaupungille lahjoitettavaan hengenpelastajaan.

Sydänpysähdyksen saaneen uhrin selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat, mitä nopeammin elvytystoimiin ryhdytään. Noin 4000 ihmistä saa äkillisen sydänpysähdyksen Suomessa vuosittain. Tilastojen mukaan vain joka kymmenes heistä pelastuu. Useampia ihmishenkiä olisi pelastettavissa, jos kanssaihmiset tunnistaisivat hätätilanteet paremmin ja uskaltaisivat aktiivisesti ryhtyä toimeen eli soittaa välittömästi hätäkeskukseen ja aloittaa elvytyksen jo apua odotellessa.

Pelastumisen mahdollisuutta lisää defibrillaattorin käyttö, joka antaa voimakkaan lyhytaikaisen sähköimpulssin potilaan sydämen seudulle ja mahdollistaa sydämen käynnistymisen. Pelastusyksiköllä elvytyslaite on automaattisesti mukana, mutta nykyisiä neuvovia defibrilaattoreita voivat käyttää myös maallikot.

Harvaan asutussa ja pitkien pelastusmatkojen Suomessa julkisille paikoille sijoitettuja, kaikkien saatavilla olevia maallikkokäyttöisiä defibrillaattoreita on vain joitakin satoja. Ruotsissa näkyvästi katukuvaan ja mm. takseihin ja poliisiautoihin sijoitettuja elvytyslaitteita on 6500 ja Tanskassa jopa 10 tuhatta.

Sydänliitto, Punainen Risti ja Suomen Elvytysneuvosto ovat perustaneet defibrilaattori-hakemiston, jonne jokainen julkisella paikalla oleva elvytyslaite tulisi rekisteröidä. Tarvittaessa lähin defibrillaattori on näin mahdollista löytää osoitehaulla kartasta.

Lisätietoja:
Hämeenmaan Sydänpiiri ry, toiminnanjohtaja Ulla Harala, puh. 050 387 0420

Kuusi vuosikymmentä sydäntyötä Suomessa

Suomen Sydänliitto ry perustettiin vuonna 1955. Sen työ alkoi, kun Suomella oli sydän- ja verisuonitautien kuolleisuudessa maailman ennätys. Sydänliitto on tehnyt aktiivisesti työtä sydänterveyden puolesta jo 60 vuotta. Sinä aikana sydäntautikuolleisuus on pudonnut puoleen ja miehillä peräti 80 prosenttia. Suomen Sydänliitto on maailman toinen ja Euroopan ensimmäinen sydänjärjestö.

Sydänliitto esittää tuottamansa dokumenttielokuvan, Sydäntemme tarina, Tampereella 16.4.

Sydänviikkoa on Suomessa vietetty vuosittain jo 25 vuotta.

Sydänliitto on yli 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 234 paikalliseen sydänyhdistykseen, 17 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.