Seuraa Suomen Sydänliitto

Sydänmerkki-tuotteiden valitseminen vähentää suolan ja kovan rasvan saantia

Lehdistötiedote   •   Touko 05, 2015 10:06 EEST

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Suomen Sydänliiton toteuttaman tutkimuksen mukaan Sydänmerkki-tuotteet auttavat syömään terveellisemmin ja ravitsemussuositusten mukaisesti.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millainen vaikutus Sydänmerkki-tuotteiden käytöllä olisi suomalaisten ravitsemukseen. Keskiössä olivat kova rasva ja suola, joiden keskimääräinen saanti ruoasta on suosituksia runsaampaa. Tutkimus pohjautui Finravinto 2012 -tutkimuksen aineistoon suomalaisten ruoankäytöstä ja ravinnonsaannista. Mallinnuksessa nestemäiset ja lusikoitavat maitovalmisteet, juusto, lihavalmisteet, rasvalevitteet, leipä sekä makeat leivonnaiset ja keksit korvattiin Sydänmerkki-kriteerit täyttävillä tuotteilla.

Mallinnuksen pohjalta saadut tulokset olivat merkittäviä; koko aineistossa (25–64 -vuotiaat miehet ja naiset) keskimääräinen suolan saanti vuorokaudessa väheni yli 10 prosenttia (noin gramman) ja kovan rasvan osuus pieneni yli 14 energiaprosentista (E%) alle kymmeneen eli ravitsemussuositusten mukaiselle tasolle. Sydänmerkki-kriteerit täyttävien tuotteiden avulla kovan rasvan saanti väheni etenkin leipärasvasta, maitovalmisteista ja juustoista. Leivästä saadun suolan määrä pieneni huomattavasti. Tulokset olivat samansuuntaisia kaikissa ikä- ja koulutusryhmissä. Sydänmerkki-kriteerit täyttävien tuotteiden käyttö myös lisäsi kuidun ja vähensi sokerin saantia, mutta erot olivat kovan rasvan ja suolan saannin muutoksia vähäisempiä. Mallinnuksessa ei ollut mukana runsassokerisia juomia eikä makeisia.

Tutkimus osoittaa, että Sydänmerkki-tuotteiden käyttö auttaa yleisissä ruokavalion ongelmakohdissa. Kun kaupassa valitsee Sydänmerkki-tuotteita, voi luottaa siihen, että syöminen muokkautuu terveellisempään suuntaan. Nyt 82 prosenttia suomalaisista tuntee Sydänmerkin, naisista jopa 91 prosenttia (AVTK 2014, ennakkotieto).

– Jos suomalaiset valitsisivat Sydänmerkki-tuotteita entistä useammin, voitaisiin päästä lähemmäksi ravitsemussuosituksia. Elintarviketeollisuuden rooli on varmistaa, että Sydänmerkki-tuotteita on jokaisessa tuoteryhmässä riittävästi, toteaa Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Laura Toivola.

Lisätietoa

Laura Toivola, Ravitsemusasiantuntija, Suomen Sydänliitto: 09 752 752 71, laura.toivola@sydanliitto.fi

Sydänmerkki on Suomessa ainoa elintarvikepakkausten symboli, joka kertoo tuotteiden ravitsemuksellisesta laadusta. Maa- ja metsätalousministeriö on rekisteröinyt Sydänmerkin EU-lainsäädännön mukaiseksi ravitsemusväittämäksi. Järjestelmästä vastaavat Suomen Sydänliitto ry ja Suomen Diabetesliitto ry.Tänä vuonna Sydänmerkki täyttää 15 vuotta. Sydänmerkki-tuotteita on tällä hetkellä 1100, joista noin 900 löytyy vähittäiskaupoista.Tuotteita on yhteensä 103 elintarviketeollisuuden yrityksellä tai viljelijällä. Sydänmerkki-aterioita tarjotaan noin 250 ravintolassa.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.