Ohita
Sydänliitto: mittaa verenpaineesi Sydänviikolla 17.–24.4.

Tiedote -

Sydänliitto: mittaa verenpaineesi Sydänviikolla 17.–24.4.

Kaikkien tulee tietää verenpainetasonsa ja päivittää tieto vähintään muutaman vuoden välein, keski-iästä eteenpäin vuosittain. Jos verenpaine on kertamittauksessa ihanteellista korkeampi, tarvitaan tarkempaa seurantaa. Aluksi suositellaan viikon mittaista aamuin-illoin mittaussarjaa. Seurannassa riittää neljän päivän jakso. Tilanteen mukaan mittaussarja uusitaan vuosittain, muutaman kuukauden välein tai kuukausittain.

Sydänliitto haastaa kaikki mittaamaan itse verenpaineensa aamuin illoin Sydänviikolla 17.–24.4.

Verenpainetasot ovat Suomessa kansainvälisesti korkeita. Miehistä 47 prosentilla ja naisista 27 prosentilla oli kohonnut verenpaine tai verenpainelääkitys. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa verisuonia, sydänlihasta, aivoja ja munuaisia. Mitä korkeammaksi verenpaine kohoaa, sitä suurempi sepelvaltimotaudin ja aivoinfarktin riski on. Kohonneen verenpaineen saa selville vain mittaamalla. Se ei näy eikä tunnu.

Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80 mmHg eli elohopeamillimetriä. Tämän ylittyessä kannattaa jo kiinnittää huomiota elintapoihin. Kohonnutta verenpainetta hoidettaessa pyritään kotona itse tehdyssä mittauksessa keskimäärin alle 135/85 elohopeamillimetriin. Ammattilaisen mittaamana pyritään alle 140/90 elohopeamillimetriin.

– Yksittäisistä verenpainearvoista ei yleensä kannata vetää suuria johtopäätöksiä, sillä kaikkien paine vaihtelee tilanteesta riippuen. Sen sijaan verenpaineen pitkän aikavälin keskiarvon seuraaminen on tärkeää, kertoo Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne. Verenpaineen viitearvot perustuvat lepoverenpaineeseen. Verenpaine kannattaakin mitata lepäämisen jälkeen seuraavia ohjeita tarkoin noudattaen.

Näin mittaat verenpaineesi oikein

  1. Istu selkänojalliseen tuoliin, nojaudu selkänojaan ja istu mahdollisimman rennosti.
  2. Kiedo verenpainemittarin mansetti paljaan olkavarren ympärille siten, että sormi mahtuu mansetin ja olkavarren väliin.
  3. Katso, että ilmaletkun kiinnityskohta on ylöspäin ja että letku kulkee vapaasti.
  4. Tue käsivarsi noin 90 asteen kulmaan siten, että mansetti ja sydän ovat samalla tasolla. Pidä käsi rentona. Kun olet kiinnittänyt mansetin olkavarteen, rauhoitu ennen mittausta noin viiden minuutin ajaksi.
  5. Suorita mittaus. Ole aivan rento. Älä puhu tai liiku mittauksen aikana. Toista mittaus 1-2 minuutin kuluttua ja merkitse molemmat tulokset muistiin.
  6. Merkitse muistiin jokaisesta mittauksesta yläpaine, alapaine, pulssi ja päivämäärä. Ota mittaustuloksesi aina mukaan lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolle.
  7. Säilytä verenpainemittarin mansetti rullalla poissa auringonpaisteesta.

Kuva Johannes Romppanen

Linkit

Aiheet

Kategoriat


Sydänviikkoa toteuttavat Sydänliiton 228 paikallisyhdistystä ja 16 piirijärjestöä. Yli 25 vuotta vietettyä Sydänviikkoa tekevät näkyväksi myös monet muut yhteisöt, kuten koulut, päiväkodit, järjestöt, kirjastot ja työpaikat.

Sydänliitto on yli 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 234 paikalliseen sydänyhdistykseen, 17 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Liittyvä sisältö

Liitetyt tapahtumat

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).