Seuraa Suomen Sydänliitto

Sydänlasten viikkoa vietetään 7.–14.2.2018 – yhdellä vauvalla sadasta on synnynnäinen sydänvika

Lehdistötiedote   •   Helmi 01, 2018 20:13 EET

Sydänlapset ja -aikuiset ry viettää Sydänlasten viikkoa 7.–14.2. yhdessä eurooppalaisten sisarjärjestöjen kanssa. Suomessa Sydänlasten viikkoa vietetään nyt jo viidettä kertaa. Sydänlasten viikon tavoitteena on tiedottaa synnynnäisiin sydänvikoihin liittyvistä asioista, lisätä Sydänlapset ja -aikuiset ry:n tunnettuutta ja lisätä tietoa synnynnäisistä sydänvioista. Suomessa viikko näkyy pääasiassa Sydänlapset ja -aikuiset ry:n sosiaalisessa mediassa sekä erilaisissa tempauksissa eri puolilla Suomea. Tänä vuonna myös osa SM-liigan jääkiekkojoukkueista on ottanut haasteen vastaan tempaista Sydänlasten viikolla. Suurella sydämellä pelataan mm. TPS:n, Kalpan, HPK:n ja Jukureiden riveissä. Teemaviikon julkaisuissa käytetään aihetunnisteita #yksisadasta ja #sydänlastenviikko. 

Suomessa syntyy joka viikko keskimäärin 10 sydänvikaista lasta. Heistä noin puolet tarvitsee leikkaushoitoa joko heti syntymänsä jälkeen tai jossain elämänsä vaiheessa. Leikkaushoidon ansiosta suurin osa sydänvikaisista lapsista voi elää suhteellisen rajoituksetonta elämää. Useimmissa tapauksissa synnynnäisen sydänvian syytä ei saada selvitetyksi ja kyse on puhtaasta sattumasta. Synnynnäiset sydänviat ovat vastasyntyneiden yleisin rakenteellinen poikkeavuus. Usein vanhemmat kuitenkin kuulevat ensimmäisen kerran synnynnäisistä sydänvioista vasta kun diagnoosi tehdään omalle lapselle. 

– Useimmiten tieto lapsen sydänviasta tulee vanhemmille yllätyksenä, mutta yhä useammin diagnooseja tehdään jo odotusaikana, kertoo Sydänlapset ja -aikuiset ry:n toiminnanjohtaja Katja Laine

– Sydän on elämän ylläpitäjä. Ensimmäisenä ajatuksena vanhemmilla usein onkin, että lapsi kuolee, riippumatta minkälaisesta sydänviasta on kyse. Aina kun tarvitaan leikkaushoitoa, on kyse vaikeasta sydänviasta. Tiedon tarve on suuri, ja kysymyksiin haetaan vastauksia muun muassa internetistä ja yhdistykseltä. Myös muiden vastaavassa tilanteissa olleiden perheiden kokemukset antavat uskoa ja toivoa huomiseen – ja tähän tarpeeseen yhdistys vastaa, Laine jatkaa. Toiminnassamme onkin keskeistä, ettei yksikään sydänlapsi, -nuori tai heidän läheisensä kokisi olevansa yksin tai vailla tukea. 

Sydänlapset ja -aikuiset ry on vuonna 1975 perustettu valtakunnallinen synnynnäisesti sydänvikaisten ja heidän läheistensä etuja ajava potilasjärjestö. Yhdistyksen keskeisenä tavoitteena on toimia kaikkien synnynnäisesti sydänvikaisten ja heidän läheistensä edunvalvojana. Sydänlapset ja -aikuiset ry toimii yhdyssiteenä tämän potilasryhmän ja terveydenhuollon henkilökunnan välillä. Sydänlapset ja -aikuiset ry on Suomen Sydänliiton jäsenjärjestö. Jäseniä järjestössä on noin 1 700. Yhdistys järjestää monipuolisesti sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskursseja, leiritoimintaa sekä valtakunnallisia tapahtumia ja tapaamisia sydänlasten ja heidän perheidensä ohella myös sydännuorille ja -aikuisille. Yhdistys tiedottaa synnynnäisesti sydänvikaisten asioista julkaisemalla neljä kertaa vuodessa ilmestyvää jäsenlehteä, tuottamalla esitteitä ja muuta tiedotusmateriaalia. Lisäksi yhdistys tukee tutkimustoimintaa, hoitohenkilökunnan koulutusta sekä järjestää vertaistukihenkilökoulutusta. 

Haluaisitteko kertoa Sydänlasten viikolla esimerkiksi sydänlapsen perheen tai sydännuoren tarinan? Etsimme teille mahdollisuuksien mukaan haastateltavan. Lisätiedot ja tiedustelut: toiminnanjohtaja Katja Laine p. 044 2727 717, katja.laine@sydanlapsetjaaikuiset.fi www.sydanlapsetjaaikuiset.fi

Sydänliitto on yli 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 226 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry). 

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.