Seuraa Suomen Sydänliitto

Kutsu: Radiomies on koskettava minidokumentti hoitamattomasta verenpaineesta

Lehdistötiedote   •   Helmi 26, 2018 16:49 EET

Radiomies-dokumentti on myös elävä esimerkki siitä, millainen rooli tutuilla äänillä ja äänimaailmoilla voi olla vakavista aivovammoista toipumisessa, Minna Dufton kertoo.

KUTSU: LEHDISTÖTILAISUUS / FILMIN JULKAISU

PAIKKA: Kino Engel, Sofiankatu 4, 00170 Helsinki

AIKA: 7.3.2018 kello 9–10

Valitettavan usea suomalainen ei tiedä sitä, että hänellä on merkittävä riski sairastua – kohonnut verenpaine ei tunnu eikä näy

Pitkään jatkuessaan kohonnut verenpaine voi johtaa valtimoiden vaurioitumiseen ja valtimoiden kovettumiseen. Kohonneen verenpaineen tärkein haitallinen seuraus on aivoverenkiertohäiriö (AVH). Kohonnut verenpaine lisää sekä verisuonitukoksesta (aivoinfarkti) että verenvuodosta johtuvan AVH:n riskiä. Kohonnut verenpaine lisää myös sepelvaltimotaudin ja muiden valtimotautien vaaraa. Muita mahdollisia haittoja ovat sydämen vajaatoiminta ja munuaisten toiminnan häiriintyminen.

Maailmanlaajuisesti kohonnut verenpaine onkin eniten terveitä elinvuosia verottava riskitekijä. Jopa noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine. Noin miljoonalle suomalaiselle on määrätty verenpainelääkkeitä, mutta valitettavasti vain 40 % on saanut verenpaineensa hoitotavoitteeseen. Hoitoon sitoutuminen on vaikeaa, sillä kohonnut verenpaine ei tunnu eikä näy.

Kohonneen verenpaineen riskeistä ei tiennyt myöskään Ari Pisto.

Tervetuloa katsomaan 7.3. kello 9–10 Arin koskettavaa tarinaa Kino Engeliin.

Radiomies-dokumentin ovat käsikirjoittaneet Minna Dufton ja Niina Nevalainen, sen on ohjannut ja kuvannut Minna Dufton ja leikannut Kaarle Lahdenpää / KALA Productions. Dokumentti kertoo Minnan isän ja koko perheen tarinan.

– Teho-osaston hoitajien toistuvia sanoja “Täällä me hoidetaan näitä hoitamattomia verenpaineita”, en varmasti ikinä unohda, Minna Dufton kertoo. – Vuosi sitten hoitamattoman verenpaineen riskit konkretisoituivat perheessämme aivan yhtäkkiä, isäni Ari Piston (63v) sairastuttua vakavasti omalla pihallaan.

Radiomies on raju, mutta koskettava minidokumentti siitä, miten radikaalisti koko perheen elämä voi muuttua yhden vuoden aikana. – Toivon, että tarina tavallisesta itäsuomalaisesta metsämiehestä puhuttelisi erityisesti kaikkia niitä suomalaisia jääräpäitä, jotka pelkäävät lääkäreitä tai jättävät verenpaineensa hoitamisen “herran” haltuun tai “luonnon” hoitoon. Radiomies-dokumentti on myös elävä esimerkki siitä, millainen rooli tutuilla äänillä ja äänimaailmoilla voi olla vakavista aivovammoista toipumisessa, Minna sanoo.

Dokumentin ja verenpaineinfon ja aamiaisen lisäksi tarjoamme osallistujille mahdollisuuden oman verenpaineen mittaukseen.

Ilmoittautumiset tapahtumaan sähköpostilla osoitteeseen eeva.hietalahti@sydanliitto.fi 5.3. menessä.

Lisätietoja: Sydänliiton Markkinointi- ja viestintäjohtaja Eeva Hietalahti, 040 5861919

Minna Dufton on kokenut tv-toimittaja, -käsikirjoittaja ja -ohjaaja (mm. ITN, BBC, YLE) sekä Raggarimorsiamen hääopas (Gummerus) -nimisen kirjan kirjoittaja. Lisätietoja: www.minnadufton.com 

Sydänliitto on yli 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 226 paikalliseen sydänyhdistykseen, 16 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry). 

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.