Seuraa Suomen Sydänliitto

Hädässä ystävä tunnetaan

Lehdistötiedote   •   Helmi 12, 2015 08:00 EET

Elämässä on aikoja, joista selviytymiseen voi tarvita ystävän apua. Sydämen sairastuessa vertaistuki voi antaa voimia arjen tiukkojen tilanteiden kohtaamiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen. Vertaistukija on kuuntelija, kokemusten jakaja, rohkaisija ja tiedonvälittäjä. Hän on itse sairastunut sydänsairauteen tai on sairastuneen läheinen.

Vertaistukija välittää kokemustietoa sairastumisesta ja siitä, miten sydänsairauden kanssa tulee toimeen. Vertaistuen vaikutus perustuu ihmisten väliseen vuorovaikutukseen: omat sisäiset voimavarat voivat löytyä vertaistuen avulla. Se on mahdollisuus vaihtaa näkökulma sairastuneesta selviytyjäksi.

– Kaikkein tärkeintä vertaistuessa on kuunteleminen. Olen itse käynyt paljon läpi omaa sairastumistani, mutta se on kaikki takanapäin. Olen vertaistukihenkilö, koska haluan auttaa samankaltaisessa elämäntilanteessa olevia ihmisiä. Tämä on mielekästä työtä, josta saa palkaksi hyvän mielen, kertoo vertaistukihenkilö Tapio Parkkari. Hän on toiminut sepelvaltimotautiin sairastuneiden vertaistukihenkilönä Meilahden sairaalassa marraskuusta 2014 lähtien.

Vertaistukitoiminta on sydänyhdistysten vapaaehtoistoimintaa, joka on tarvitsijalle maksutonta. Sydänyhdistyksissä eri puolilla maata toimii yli 500 vertaistukihenkilöä. Vertaistukihenkilöt ovat Sydänliiton kouluttamia ja vaitiolovelvollisia. He voivat toimia kahdenkeskisen kohtaamisen lisäksi myös verkossa, ryhmien ja kerhojen vetäjinä, potilasluennoitsijoina tai vertaisohjaajina kuntoutumiskursseilla sekä tehdä pyydettäessä sairaalakäyntejä.

– TAYS Sydänsairaalan asiakaskyselyssä sydänsairauden vuoksi hoidossa olleista potilaista puolet kokee tarpeelliseksi vertaistukihenkilön tapaamisen. Mieluiten vertaistukihenkilön kanssa keskusteltaisiin kasvotusten. Joskus voi olla helpompaa aloittaa keskustelu kokemuksista toiminnan, vaikkapa yhteisen harrastuksen lomassa, kertoo kehittämispäällikkö Anna Rikala.

Vertaistukijaan saa yhteyden sydänyhdistysten ja sydänpiirien kautta esimerkiksi sepelvaltimotautiin tai eteisvärinään sairastuessa sekä läppäleikkauksen jälkeen. Tukihenkilöitä löytyy myös potilasyhdistysten Karpatiat ry:n (sydänlihassairaudet) sekä Sydän- ja keuhkosiirrokkaat - SYKE ry:n kautta. Lisätietoja harvinaisempia sydänsairauksia sairastavien vertaisverkostoista saa Sydänliitosta.

Kuva: Jarno Hämäläinen/Suomen Sydänliitto

Seuraavat tukihenkilöt ovat median käytettävissä:

Sydänliitto on yli 70 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 234 paikalliseen sydänyhdistykseen, 17 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.