Ohita
Ylipainoisten lasten ja perheiden auttaminen on mahdollista

Uutinen -

Ylipainoisten lasten ja perheiden auttaminen on mahdollista

Lasten ylipaino-ongelman yleistyminen on tiedossa ja ehkäisy olisi kannattavampaa kuin hoito. Onnistumisiakin lasten ylipainon ehkäisyssä on. Seinäjoella lasten ylipainokäyrät on onnistuttu saamaan laskuun erilaisin keinoin, joista yksi on Sydänliiton Neuvokas perhe –menetelmä.

Seinäjoella havahduttiin jo useampi vuosi sitten lasten ylipainon hälyttävään yleistymiseen. Asiaan tartuttiin usealla rintamalla ja tulokset ovat rohkaisevia – jo toista vuotta peräkkäin ylipainoisten määrä väheni alle kouluikäisillä lapsilla.

Lasten ylipaino ja lihavuus % ikäluokasta Seinäjoella

Vuosi201220132014
1 –vuotiaat4,34,83,4
5 –vuotiaat12,710,49,6
Alakoululaiset
1.luokkalaiset11,410,2
5.luokkalaiset15,914,3

”Seinäjoki on tehnyt pitkäjänteistä työtä lasten ylipainon ehkäisyssä ja terveyden edistämisessä. Neuvoloissa otettiin käyttöön Neuvokas perhe –menetelmä elintapojen ohjauksessa jo vuonna 2008 ja kouluterveydenhuollossakin se on nykyisin käytössä. Liikkuva koulu on saatu koko kaupunkiin, kaikki päiväkodit ovat karkittomia ja ruokapalveluiden tarjontaa on parannettu entistä enemmän suosituksia vastaaviksi”, kertoo Oili Ylihärsilä Seinäjoen toimista ylipainon ehkäisyssä.

Seinäjoella on osallistettu koko kunta tekemään työtä samaan suuntaan. Lisäksi yhtenä tärkeimmistä on perheiden kohtaamiseen panostettuja: heitä on kuunneltu, tarjottu tukea ja apua sekä käytetty työtapoina menetelmiä, jotka tukevat perheen pystyvyyden tunnetta ja mahdollistavat avun saannin.

Neuvokas perhe tukee lapsiperheiden hyvinvointia ja antaa ideoita syömiseen, liikkumiseen ja arkeen. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa ja osa Yksi elämä –kokonaisuutta.

Tarjoamme tukea ja apua verkon välityksellä sekä yhteistyössä kuntien kanssa. Olemme selvittäneet haastattelututkimuksessa ylipainoisten lasten vanhempien kokemuksia ja kehitämme ryhmätoimintaa ylipainosten lasten perheille yhteistyössä kuntien kanssa. Verkkosivuiltamme löytyy tietoa ja tukea kaikille lapsiperheille sekä asiallista tietoa lasten ylipainosta.

Neuvokas perhe –menetelmä elintapaohjaukseen neuvola- ja kouluterveydenhuoltoon on käytössä yli 100 Suomen kunnassa, joka on noin kolmasosa Suomen kunnista.

www.neuvokasperhe.fi

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Terhi Koivumäki

Terhi Koivumäki

Kehittämispäällikkö Sydänliitto 050573752

Liittyvä sisältö

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).