Ohita
Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen.
Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen.

Uutinen -

​Valtimoiden ikääntymistä voi hidastaa

Ikävuosien karttuessa myös valtimot ja verisuonet jäykistyvät. Elintavoilla ja etenkin sutjakkuuden säilymisellä voi kuitenkin pitää suonet kimmoisina.

Tutkimuksessa oli lähes 3 200 yli 50-vuotiasta. Heitä seurattiin vajaat kymmenen vuotta. Tänä aikana lähes 400 seurattavaa sairastui sydän- ja verisuonitautiin. Valtimoiden ja verisuonten kuntoa verrattiin 30-vuotiaiden suonten kimmoisuuteen. Vain yhdellä sadasta yli 70-vuotiaasta suonet olivat vielä näin hyvässä kunnossa. Alle 60-vuotiaista vajaalla kolmanneksella suonet olivat säilyttäneet kimmoisuutensa. Tämä näkyi heillä puolta pienempänä sepelvaltimokuolleisuusriskinä.

Tutkijat totesivat, että suonten kimmoisuuteen vaikuttavat elintavat. Etenkin ylipainolta ja diabetekselta välttyminen säästi verisuonten ja valtimoiden kimmoisuutta.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä. 

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).