Ohita
Tulehduskipulääkkeet lisäävät infarktin vaaraa

Uutinen -

Tulehduskipulääkkeet lisäävät infarktin vaaraa

Kaikkien tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyy suurentunut akuutin sydäninfarktin vaara. Jo viikon mittainen säännöllinen käyttö aiheuttaa puolitoistakertaisen riskin. Siksi sepelvaltimotautia tai muuta valtimotautia sairastavien tulee välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

Tulehduskipulääkkeet saattavat myös pahentaa sydämen vajaatoimintaa sairastavan oireita ja lisätä sairaalahoidon tarvetta.

Koska tulehduskipulääkkeet lisäävät veren hyytymistä estävän lääkityksen eli antikoagulanttihoitoon liittyvää verenvuodon vaaraa, kaikkien antikoagulantteja käyttävien tulisi välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Antikoagulanttien kauppanimiä ovat Marevan®, Eliquis®, Lixiana®, Pradaxa® ja Xarelto®.

Sydänpotilaiden tulehduskipulääkkeiden käytöstä on vastikään julkaistu ohjeet osana Duodecimin Käypä hoito -suosituksiin liitettyjä tutkimustietoon perustuvia Vältä viisaasti -hoitosuosituksia. Suositusten tavoitteena on tunnistaa ja poistaa käytöstä menetelmiä, jotka eivät ole vaikuttavia tai ne ovat huonompia kuin vaihtoehtoiset käytettävissä olevat hoitomuodot.

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Anna-Mari Hekkala

Anna-Mari Hekkala

Suomen Sydänliiton ylilääkäri (09) 7527 5365

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).