Ohita
Kuva Cecilia Bergström.
Kuva Cecilia Bergström.

Uutinen -

​Tuija Brax esitteli järjestöjen roolia sote- ja maakuntamallissa

Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax on arvioinut järjestöjen ja muun kolmannen sektorin toimintamahdollisuuksia uudessa sosiaali- ja terveydenhuollon mallissa sosiaali- ja terveysministeriön nimittämänä selvityshenkilönä.

Tuija Brax esitteli huhtikuussa valmistunutta väliraporttia järjestötoimijoiden ja järjestöjen kanssa yhteistyötä tekevien julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden sote- ja maakuntapäivillä 3.5. Jyväskylässä. Lopullinen selvitystyö julkaistaan kesäkuun loppuun mennessä.

Järjestöjen kannalta merkittävin muutos maakunta- ja sote-uudistuksessa on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun siirtyminen maakunnille. Samalla hyvinvointia ja terveyttä edistävät tehtävät jäävät kuitenkin suurelta osin kuntien vastuulle. Tuleva muutos on herättänyt kysymyksiä sote-alan järjestöjen roolista ja yhteistyörakenteista.

Selvityshenkilönä Tuija Braxin tehtävänä on ollut arvioida sote-uudistuksen vaikutuksia järjestöjen näkökulmasta ja vastata heränneisiin kysymyksiin sekä selvittää, mitkä ovat yleishyödyllisten yhteisöjen toimintamahdollisuudet hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Pohdittavana ovat myös kriteerit, joilla määritellään sellaisten järjestöjen toiminta, joilla on rajapintoja sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen että palvelutuotantoon. Ratkaistavana on, miten näiden toimijoiden resurssit voidaan turvata. Kolmas selvitettävänä oleva kokonaisuus koskee yleishyödyllisien yhteisöjen mahdollisuuksia toimia kumppanina yksityisen tai julkisen sektorin palveluntuottajalle tai muille yleishyödyllisille sote-toimijoille. 

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).