Seuraa Suomen Sydänliitto

Sydänyhdistykset ja hammaslääkärit yhteistyössä Sydänviikolla

Uutinen   •   Huhti 17, 2015 17:16 EEST

Hammaslääkärit pitivät Sydänviikolla yleisöluentoja suunterveydestä ja sen yhteyksistä yleisterveyteen sekä jakoivat tietoa muun muassa kauppatapahtumissa.

Hammaslääkäriliitto oli Sydänviikossa Sydänliiton kumppanina kolmatta kertaa. Toimijoina olivat hammaslääkärit ja muut suunterveyden ammattilaiset kautta maan paikallisessa yhteistyössä sydänyhdistysten kanssa.

Yhteistyöllä pitkät perinteet Tuusulassa

Tuusulassa Hyrylän liikekeskuksessa järjestetyssä luentotilaisuudessa Tuusulan ylihammaslääkäri Pirkko Letto muistutti, että hyvä suunterveys on olennainen osa hyvinvointia ja yleisterveyttä ja huono suunterveys on yksi riskitekijä valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin taustalla.

– Erityisesti hampaiden kiinnityskudostulehduksen eli parodontiitin on todettu lisäävän sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Terveys 2011 -tutkimuksen mukaan parodontiittia esiintyy 56 prosentilla naisista ja 70 prosentilla miehistä. Siksi terveelliset elintavat sekä suun ja hampaiden itsehoito ovat tärkeitä, Letto korosti.

Letto pitää kaikenlaista verkostoitumista ja suun terveydenhuollon yhteistyötä järjestöjen kanssa tärkeänä.

– Tuusulan Sydänyhdistyksen ja suun terveydenhuollon yhteistyöllä on jo pitkät perinteet. Sydänyhdistyksen tilaisuuksissa on suun terveydenhuollon edustaja käynyt vuosittain. Tällä kerralla sydänyhdistys oli aloitteellinen ja pyysi Suu & sydän -luentoa, Letto mainitsee.

– Sydänviikkoon osallistuminen on yksi hyvistä tavoista edistää väestön suunterveyttä.

Suunterveys Kaarinan apteekkitapahtumassa

Kaarinassa apteekki oli aktiivinen ja järjesti monenlaista ohjelmaa Sydänviikolle. Suu & sydän -luennon pitivät hammaslääkärit Laura Ensiö-Tikka ja Inkeri Nieminen.

– Apteekista oltiin yhteydessä Turun Hammaslääkäriseuraan, jonka kautta päädyimme pitämään luentoa Kaarinassa. Apteekissa oli lisäksi useampana päivänä suuhygienisti tai hammashoitaja vastaamassa asiakkaiden kysymyksiin, kertoo Laura Ensiö-Tikka.

Luentoa seurasi noin 25 kuulijaa, pääosin iäkkäämpiä ihmisiä. Apteekki sai kuulijoilta hyvää palautetta luennosta ja luennoitsijoista heti tapahtuman jälkeen. Ajatuksissa on jatkossakin järjestää vastaavanlaisia tapahtumia.

Ensiö-Tikan mielestä Sydänviikkoon osallistuminen on hyvä tapa lisätä väestön suunterveystietämystä.

– Tilaisuudet, joissa ihmiset uskaltavat esim. ottaa omia kokemuksiaan esille, toimivat myös mukavasti keskustelun virittäjinä.

Vaasan kauppatapahtuma keräsi runsaan yleisön

Hammaslääkäriliiton Vaasan paikallisosaston virkasektorin edustaja, ylihammaslääkäri Hanna Kangasmaa otti alun perin yhteyttä Vaasan sydänyhdistykseen helmikuussa. Sydänyhdistyksellä ei vielä silloin ollut selviä suunnitelmia Sydänviikolle, ja suun terveydenhuolto päätti joka tapauksessa järjestää kaupungin Terveyden edistämisen yksikön kanssa tietoiskun suunterveydestä paikallisessa marketissa.

– Viime vuonna emme oikein ehtineet mukaan Sydänviikolle, joten tänä vuonna päätimme olla ajoissa asialla. Sovimme sydänyhdistyksen kanssa, että syksyisen Maailman Sydänpäivän aikaan järjestämme jotain yhteistä.

Hanna Kangasmaan mielestä suunterveyttä on tärkeä pitää esillä joka paikassa.

– Meillä Vaasassa on ollut vuosien saatossa aika lailla tämän tyyppisiä tilaisuuksia kirjastoissa ja kauppakeskuksissa. Näihin tilaisuuksiin osallistumme aina Terveyden edistämisen yksikön kera. Saamme kovasti synergiaa muiden toimijoiden, kuten ravitsemusterapeuttien, mukana olosta. Sydänviikon tapahtumasta teemme varmasti perinteen.

– Hammaslääkäriliitto on nähnyt mielestäni paljon vaivaa materiaalin suhteen – kukaan ei voi syyttää ainakaan sen puuttumisesta.

– Hyvä olisi, jos koko kollegakunta kokisi terveyden edistämisen omaksi asiakseen aivan jokapäiväisessä työssä. Tiedon jakaminen vastaanottokäynnin yhteydessä on myös tärkeää. Lisäksi olisi tärkeää, että me hammashoidon ammattilaiset toisimme voimakkaammin esille sitä seikkaa, että kukin on vastuussa omista hampaistaan ja niiden kunnosta. Vuotuinen käynti hammaslääkärissä ei hampaita pelasta! muistuttaa Kangasmaa.

Lisäksi Laihian vastaava hammaslääkäri Risto Lilleberg hyödynsi Hammaslääkäriliiton Suu & sydän -luentopakettia omassa suunterveysluennossaan Laihian Sydänyhdistykselle ja paikalla oli noin 60 kiinnostunutta kuulijaa.

Yhteistyö jatkossa ympärivuotista

HLT Aura Heimosen viime vuonna laatima Suu & sydän -luentopaketti oli Sydänviikolla kovassa käytössä. Myös suunterveyden esitteitä jaettiin aktiivisesti. Liitot ovatkin sopineet laajemmasta yhteistyöstä jotta suunterveysluentoja ja muuta paikallista yhteistyötä voidaan järjestää ympäri vuoden.

Lue lisää suunterveyden ja sydänterveyden yhteyksistä

Suunterveyden muistilista:

  • Parodontiitti tuhoaa hampaan kiinnityskudosta ja saa aikaan elimistössä matala-asteisen tulehdustilan, jolla on yhteys sydänsairauksien kehittymiselle.
  • Hyvä suuhygienia ehkäisee hampaiden kiinnityskudossairauksia ja reikiintymistä: harjaa hampaat aamuin illoin ja puhdista hammasvälit päivittäin.
  • Syö monipuolisesti ja vältä napostelua. Paras janojuoma on vesi.
  • Tupakoinnin lopettamisesta hyötyy sekä suu että sydän.
  • Erityisen haitallista on tupakan ja alkoholin yhteiskäyttö.
  • Muista säännöllinen suun ja hampaiden tutkimus ja hoito.
  • Muista, että terveyskäyttäytymiselläsi vaikutat niin omaan kuin jälkipolviesi terveyteen.

Outi Hautamäki, Hammaslääkäriliitto

Kuvassa: Vaasan Minimanissa hammashoitaja Seija Knipström, ylihammaslääkäri Hanna Kangasmaa ja osastonhoitaja Sari Mylläri kohtasivat satakunta ihmistä. Kaupungin terveyden edistämisen yksikön toteuttama kehonkoostumusmittaus viereisellä tiskillä keräsi kovasti ihmisiä, jotka jonottaessaan keskustelivat innokkaasti suunterveydestä.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.