Ohita
Kuva Tiina Eloranta.
Kuva Tiina Eloranta.

Uutinen -

​Sydänsairaus heijastuu uneen

Iskeemiset sydänsairaudet ja aivoverenkiertohäiriöt tuntuvat potilaan univaikeuksina. Tuoreen tutkimuksen mukaan nämä sairaudet puolitoistakertaistavat unihäiriöt verrattuna terveisiin ihmisiin.

Unihäiriöiden on pitkään tiedetty liittyvän sydänsairauksiin, mutta unihäiriöiden laatu on ollut epäselvää. Japanilaistutkijat ovat nyt selvittäneet lähes 13 000 japanilaisen nukkumista ja analysoineet häiriöt.

Tutkijat havaitsivat, että nimenomaan unen saannin viivästymisellä, virkistämättömällä unella ja unilääkkeiden käytöllä oli merkitsevä yhteys iskeemisiin sydänsairauksiin ja aivoverenkiertohäiriöihin. Tutkijat kuitenkin yllättyivät siitä, että vain iskeemistä sydänsairautta poteneet ilmoittivat lyhyistä unista ja vaikeuksista pysyä unessa. Joka tapauksessa tutkimus antoi lisänäyttöä siitä, että unihäiriöt voivat johtaa sydänsairauksien puhkeamiseen.

Tutkimus esiteltiin Barcelonassa asiantuntijakokouksessa.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).