Ohita
​Sydänriski pienenee verenpaineen tehohoidolla

Uutinen -

​Sydänriski pienenee verenpaineen tehohoidolla

Verenpaine kannattaa hoitaa tehostetusti, vaikka lääkitys käykin munuaisten päälle. Uuden tutkimuksen mukaan lääkkeillä saatavat sydänhyödyt ovat kuitenkin munuaishaittoja suuremmat.

Tutkimuksessa oli mukana runsaat 6 600 verenpainepotilasta, joista osalle annettiin tehostettua lääkitystä ja tavoitteena oli systolisen verenpaineen laskeminen alle 120 mmHg:n. Toisella ryhmällä tavoite oli 140 mmHg:n tasossa. Potilaita seurattiin kolme vuotta.

Tutkijat havaitsivat, että tehostettua hoitoa saaneilla potilailla munuaistoiminta oli heikentynyt enemmän kuin tavallista hoitoa saaneilla. Krooniseen munuaistautiin sairastui alle neljä prosenttia tehohoidetuista, kun toisessa ryhmässä sairastuneita oli vain yksi prosentti.

Potilaiden sydänterveydessä erot olivat päinvastaiset. Tehohoidetuista potilaista alle viisi prosenttia sairastui tai menehtyi sydän- ja verisuonitautiin. Tavallista hoitoa saaneissa sydän- ja verisuonitautiin sairastuneita tai menehtyneitä oli hieman yli seitsemän prosenttia.

Tutkimus julkaistiin Annals of InternalMedicine -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).