Ohita
Kuva Tiina Eloranta.
Kuva Tiina Eloranta.

Uutinen -

​Sydänpotilaat tarttuvat tupakkaan Argentiinassa

Äkillisen sydänkohtauksen saaneet argentiinalaiset ovat tällä vuosikymmenellä lisänneet rajusti tupakointiaan. Kun vuonna 2011 runsaat 40 prosenttia potilaista tupakoi, vuonna 2015 tupakoivia oli jo lähes 70 prosenttia. Suurimpana syynä pidetään hintapolitiikkaa. Savukkeet ovat Argentiinassa maailman halvimpia suhteessa väestön tulotasoon.

Tutkimuksessa oli mukana vajaat 700 äkillisen infarktin saanutta potilasta. He olivat keski-iältään 60-vuotiaita ja vain neljännes oli naisia. Viidennes sairasti diabetesta ja joka toisella oli verenpainetauti, samoin korkea kolesteroli. Sydänpotilaiden hoito on viime vuosina Argentiinassa tehostunut, mutta sydänpotilaiden kuolleisuus on pysynyt samana, samoin uusiutuvien sydänkohtausten määrä. Tutkimusaikana 6–9 prosenttia potilaista kuoli sairaalassa infarktinsa jälkeen.

Koko väestön tupakointi on Argentiinassa laskenut muutaman prosentin vuosivauhdilla 2005–2013. Tutkijat eivät osaa antaa selitystä, miksi viime vuosina juuri sydänpotilaiden tupakointi on huimasti lisääntynyt.

Tutkimus esiteltiin alan kokouksessa Buenos Airesissa. 

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).