Ohita
​Sydän voi huonosti tulehduskipulääkkeistä

Uutinen -

​Sydän voi huonosti tulehduskipulääkkeistä

Yleisesti käytetyt tulehduskipulääkkeet ovat vaaraksi sydämelle jo viikonkin kuurina. Uutta tutkimusta asiasta tulee kaiken aikaa. Toinen tuore tutkimus tulee nyt Tanskasta, toisessa on ollut potilaita Kanadasta, Suomesta ja Englannista.

Laajassa meta-analyysissä, jossa oli mukana myös suomalaisia, selvitettiin lähes 450 000 potilaan terveystiedot. Jo viikon tulehduskipulääkekuuri näytti lisäävän sydäninfarktiriskiä. Kun lääkeannostus oli iso ja kuuri pitkä, sydänriskit olivat myös suurimmat. Tutkimuksessa seuratut lääkkeet olivat perinteisiä tulehduskipulääkkeitä ibuprofeenista naprokseeniin.

Tanskalaistutkijat taas totesivat, että tulehduskipulääkkeet altistavat sydämenpysähdykselle. Tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja lähes 29 000 tanskalaisesta, jotka kymmenen vuoden sisällä olivat saaneet sydämenpysähdyksen sairaalan ulkopuolella. Näistä lähes 3 400 oli käyttänyt tulehduskipulääkettä, yleisimmin ibuprofeiinia tai diklofenaakkia kuukauden sisällä ennen sairastumistaan.

Tutkijat havaitsivat, että tulehduskipulääkkeet lisäsivät merkitsevästi potilaiden sairastumisriskiä. He korostivat, että harmittomina pidettyjä tulehduskipulääkkeitä pitäisikin käyttää mahdollisimman lyhytaikaisesti ja pienniä annoksina. Sydänsairaiden tulisi välttää näitä lääkkeitä kokonaan.

Tutkimukset julkaistiin British Medical Journal sekä European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy -lehdissä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).