Ohita
Kuva: Anna Kara
Kuva: Anna Kara

Uutinen -

Ruoan merkitys korostuu eläkkeelle siirryttäessä

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja THL ovat juuri julkaisseet uudistetut ruokasuositukset ikääntyneille. Suositus on tarkoitettu valtakunnalliseksi laatusuositukseksi, jolla tuetaan iäkkäiden ravitsemusta ja järjestetään laadukkaat ruokapalvelut, jotka pohjautuvat iäkkäiden tarpeisiin ja edistävät yhdessä syömistä.

Ikääntyneiden ruokasuositus kiinnittää huomiota myös eläkkeelle jäämisiässä olevien hyvään ravitsemukseen. Järjestetystä ruokailusta siirtyminen omaehtoiseen ruokahuoltoon onnistuu hyvällä suunnittelulla ja ruoka-arjen selkeällä rytmityksellä. Muutoksessa erityistä huomiota kannattaa kiinnittää säännöllisiin täysipainoisiin aterioihin, runsaaseen kasvisten käyttöön ja lautasmallin hyödyntämiseen ateriaa koostaessa.

Mediakirjoittelun ja elintarvikemainonnan perusteella proteiinin saannin kuvitellaan olevan suurin ongelma suomalaisilla, mutta työikäiset saavat sitä FinRavinto2017-tutkimuksen mukaan riittävästi. Ongelmia ilmenee vasta heikommin syövillä vanhuksilla. Proteiini onkin ainoa ravintoaine, jota suositellaan ikääntyneille vain hieman enemmän kuin työikäisille, muuten energiaravintoainetason suositukset ovat samat.

Erityisesti rasvan laatu on osoittautunut uusimmissa tutkimuksissa tärkeäksi ikääntyneen toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja sairauksista toipumiseksi.

­– On selvää näyttöä siitä, että ruokavalion hyvä rasvan laatu vähentää sarkopenian eli lihasmassan surkastumisen todennäköisyyttä ja lihasten toiminnan heikentymistä. Pelkkä riittävä proteiini ja energia eivät näyttäisi yksin riittävän. Siksi toimintakyvyn säilyttämiseksi kovan rasvan korvaaminen pehmeällä on entistäkin tärkeämpää ikääntyessä, toteaa suosituksen asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja professori Ursula Schwab.

Suositus perustuu kansallisiin Terveyttä ruoasta -ravitsemussuosituksiin ja kliinisten näkökulmien osalta tutkimusnäyttöön. Suosituksen monipuolinen sisältö palvelee kaikkia ikääntyneiden ravitsemuksen parissa työskenteleviä sekä ikääntyneitä itseään. Terveellinen syöminen turvaa hyvän ravitsemustilan ylläpitämistä ja edistää näin terveyttä, fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä sekä sosiaalista hyvinvointia ja elämänlaatua.

Linkit

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Tuija Pusa

Tuija Pusa

Ravitsemusasiantuntija +358405358308

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).