Ohita
Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen.
Kuva Suomen Sydänliitto/Jarno Hämäläinen.

Uutinen -

​Riskilista äkillisen sydäntapahtuman jälkeen

Äkillisen sydäntapahtuman vuoksi sairaalaan tulleiden potilaiden menehtymisvaara vuoden sisällä kotiutumisen jälkeen aiheuttaa huolta asiantuntijoille. Nyt tutkijat ovat luetteloineet 12 keskeistä tekijää, jotka kielivät, onko potilas suurentuneessa menehtymisvaarassa.

Riskilistan pohjana käytettiin tutkimustietoa yli 10 000 potilaasta, jotka olivat päässeet sairaalasta äkillisen sydäntapahtuman jälkeen. Kahdelle kolmesta oli tehty pallolaajennus ja vajaalle kolmelle prosentille sydämen ohitusleikkaus. Tutkijat ottivat analyysissa huomioon 50 erilaista riskitekijää, jotka mahdollisesti huononsivat potilaiden ennustetta lähivuoden aikana.

Lähes neljä prosenttia potilaista menehtyi vuoden sisällä sairaalasta päästyään. Tutkijat löysivät 12 riippumatonta riskitekijää, jotka ennustivat potilaiden menehtymistä. Näitä olivat muun muassa ikä, mies-sukupuoli, koholla ollut verensokeri, alhainen hemoglobiiniarvo, krooninen keuhkoahtaumatauti ja sairaalassa koetut komplikaatiot. Tutkijat korostavat, että luettelon avulla isossa riskissä olevat potilaat voidaan löytää helposti ja luotettavasti.

Asiaa koskeva tutkimusartikkeli julkaistiin European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care -lehdessä.  

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).