Ohita
​Pitkävaikutteiset opioidit voivat rasittaa sydäntä

Uutinen -

​Pitkävaikutteiset opioidit voivat rasittaa sydäntä

Pitkäaikaisen kivun hoidossa käytetyt pitkävaikutteiset opioidilääkkeet saattavat johtaa sydänperäiseen kuolemaan. Ne olisikin syytä korvata mahdollisuuksien mukaan aina ei-opioidipohjaisilla kipulääkkeillä tai masennuslääkkeillä. Tähän tulokseen ovat tulleet amerikkalaistutkijat.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 23 000 miestä ja naista jotka aloittivat kipulääkityksen opioideilla tai muilla kipulääkkeillä. Heidän keski-ikänsä oli 48 vuotta. Opioidilääkkeitä saaneita seurattiin vajaa puoli vuotta, jona aikana 185 potilasta menehtyi. Kontrolliryhmää seurattiin nelisen kuukautta ja tänä aikana menehtyi 87 potilasta.

Opioidilääkkeisiin liittyy aina kohtalokas tahattoman yliannostuksen vaara. Se selitti kuitenkin vain kolmanneksen kuolemista. Suuri osa menehtymisistä johtui sydänperäisistä ja muista syistä. Opioidilääkityksessä olleiden menehtymisriski oli 60–70 prosenttia verrokkeja suurempi.

Tutkimuksen julkaisi The Journal of the American Medical Association -lehti. 

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).