Seuraa Suomen Sydänliitto

Orivesi sai ensimmäisen maallikkodefibrillaattorinsa Sydänviikolla

Uutinen   •   Huhti 19, 2015 20:21 EEST

Oriveden Sydänyhdistys julkisti Oriveden ensimmäisen maallikkodefibrillaattorin hankinnan luentotilaisuudessaan Sydänviikon lauantaina 18. huhtikuuta. Defibrillaattori sijoitetaan Oriveden apteekin, S-marketin, Alkon ja Postin muodostamaan kauppakeskittymään.

Defibrillaattori on sydämen rytmin palauttava laite. Ainoa keino pelastaa henkilö jonka sydän on pysähtynyt tai kammiovärinässä on antaa defibrillaattorilla sähköisku. Näin koetetaan käynnistää sydän normaalirytmiin.

– Valitsimme saman defin joka löytyy myös ambulanssista. Silloin samat elektrodit käyvät molempiin laitteisiin ja säästyy arvokkaita minuutteja, kertoo sydänyhdistyksen puheenjohtaja Ulla Eronen. Maallikkodefibrillaattori neuvoo käyttäjää, joten periaatteessa sitä voi käyttää kuka tahansa.

– On tarkoituksena, että koulutamme S-marketin, Alkon ja apteekin henkilökuntaa niin, että paikalla on aina joku joka osaa defibrillaattoria käyttää, kertoo apteekkari Jorma Ahonen. Oriveden apteekin ja sydänyhdistyksen lisäksi myös S-market Orivesi sekä Lions Clubi Orivesi ja Lions Club Orivesi Isomakkara osallistuivat laitteen hankintaan.

– Jos defiä joudutaan käyttää edes kerran, on se maksanut itsensä takaisin. Ihmishengelle ja terveydelle ei ole hintaa, sanoo Ulla Eronen.

Arvot parantuneet, mutta hoitoon ei sitouduta

Luentotilaisuudessa kuulijoita oli yli 70. Väkimäärä oli huomattavasti suurempi kuin sydänyhdistyksen aiemmilla luennoilla.

– Nyt oli nuorempaakin väkeä paikalla. Se saattoi vaikuttaa, että luento järjestettiin valtuustosalissa, arvelee Ulla. Aiemmin luentoja on järjestetty ystävänpäiväisin palvelutalossa yhdessä Punaisen Ristin osaston kanssa.

Sisätautien erikoislääkäri Jyrki Taurion Tunne arvosi -luennolla käsiteltiin Terveyden 3-ottelustakin tuttuja aiheita, verenpainetta ja kolesterolia. 1950-luvulta sydän- ja verisuonitautien dramaattisuus ja infarktien aiheuttamat haitat ovat vähentyneet. Kuolleisuus on vähentynyt huomattavasti.

– Iso osa suotuisasta kehityksestä menee varmasti sydänyhdistysten tekemän valistustyön piikkiin, sanoo Taurio. Myös verenpaine- ja kolesteroliarvot ovat parantuneet. Korkea verenpaine, kolesteroli ja vyötärön ympärys ovat sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Kokonaisriski sairastua kasvaa huomattavasti, mitä enemmän henkilöllä on yksittäisiä riskitekijöitä.

Tällä hetkellä noin 500 000 ihmistä saa Kelan korvausta verenpainelääkkeisiin. Hoitoon sitoutuminen ei kuitenkaan ole edennyt toivotusti. Motivoituminen hoitoon voi olla vaikeaa, jos mitään hälyttävää ei ole tapahtunut.

– Lääkkeitä syödessä voi tuntua siltä, että mitään välitöntä hyötyä niistä ei ole. Olisi kuitenkin syytä pitää mielessä ne hyödyt, jotka näkyvät vasta vuosien päästä, sanoo Taurio.

Koholla olevan verenpaineen ja kolesterolin tavoitearvot asetetaan oman lääkärin kanssa. Samoin sovitaan siitä, pyritäänkö tilannetta parantamaan elintavoilla vai otetaanko mukaan myös lääkehoito.

Ruokavalion muuttaminen voi laskea kolesteroliarvoja 10–15% ja lääkehoito 30–40%. Liikunnallakin kolesteroliarvoa saa laskettua vähän. Jopa alkoholin kohtuukäyttö, korkeintaan 1–2 annosta päivässä, on pieni sepelvaltimotautia ehkäisevä tekijä.

Virpi vinkit verenpaineen omaseuraukseen

Virpi Viljanen on Oriveden Sydänyhdistyksen hallituksen jäsen ja toimii terveydenhoitajana Oriveden aikuisneuvolassa. Tässä viisi vinkkiä Virpiltä verenpaineen mittaamiseksi itse:

1. Valitse olkavarresta mittaava mittarimalli ja oikean kokoinen mansetti. Apteekkien henkilökunta osaa yleensä opastaa oikean mittarin valinnassa ja käytössä. Säilytä mittaria suojattuna kuivassa tilassa, niin se kestää.

2. Pitää olla rento meininki ettei paineet nouse. Valitse rauhallinen hetki ja paikka, jossa on hyvä istua. Rauhoitu kymmenen minuuttia ja pidä mansettia olkavarressa viisi minuuttia ennen mittausta.

3. Älä mittaa kesken iltapäiväkahveja. Pidä puolen tunnin tauko syömisestä, kahvista, kolajuomista ja tupakasta ennen mittausta.

4. Mittaa kahdesti. Pidä parin minuutin tauko ensimmäisen mittauksen jälkeen ja mittaa sitten uudelleen.

5. Merkkaa tulos ylös. Näin voit seurata verenpaineesi muutoksia.

Kuvassa: Risto Vihermaa Lions Club Orivedeltä, apteekkari Jorma Ahonen ja proviisori Sari Kanerva Oriveden Apteekista sekä sydänyhdistyksen puheenjohtaja Ulla Eronen.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.