Ohita
​Naisille ja miehille omat sydänlääkeannokset

Uutinen -

​Naisille ja miehille omat sydänlääkeannokset

Naiset saavat sydänlääkkeistä huomattavasti enemmän haittavaikutuksia kuin miehet. Usein nämä vaikutukset ovat myös vakavia ja johtavat sairaalahoitoon. Toisaalta haittavaikutusten vuoksi naiset jättävät ennaltaehkäisevän lääkityksen usein ottamatta. Tilanteen korjaamiseksi ehdotetaankin sydänlääkitykselle sukupuolierot huomioivia suosituksia.

Perusteluita uusille suosituksille on runsaasti. Euroopassa sydänsairaudet tappavat enemmän naisia kuin miehiä. Naisten riski sairastua sydäntauteihin on suurempi, koska he elävät pidempään. Lääkityssuositukset perustuvat tutkimuksiin, jotka on tehty pääosin keski-ikäisillä miehillä. Lääkkeiden haittavaikutukset ovat yleisempiä ja vakavampia naisilla. Naiset saavat ennaltaehkäisevää lääkitystä harvemmin ja tehottomammin kuin miehet. Naisilla lääkkeiden imeytyminen, hajoaminen ja metaboloituminen on hitaampaa kuin miehillä.

Tilanteen korjaamiseksi alan asiantuntijat pitävät erittäin tärkeänä kehittää naisille ja miehille omat sydänlääkesuosituksensa. Lääkepurkkeihin tulisi liittää sukupuolierot huomioonottava annosteluohje. Tilanne vaatii myös naisten ottamista enenevässä määrin lääketutkimuksiin. Myös lääkäreille tulisi opettaa enemmän sydänlääkkeiden farmakodynamiikkaa ja -kinetiikkaa.

Asiaa koskeva kannanotto julkaistiin European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy -lehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Sydänliiton mediapalvelu

Sydänliiton mediapalvelu

Lehdistön yhteyshenkilö Mediatiedustelut Sydänliitolle 0405861919
Eeva Hietalahti

Eeva Hietalahti

Lehdistön yhteyshenkilö Johtaja, tuotteet, palvelut ja viestintä +358 40 586 1919

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).