Ohita
Linolihapon pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.
Linolihapon pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Uutinen -

​N-6-rasvahapot eivät lisää elimistön matala-asteista tulehdusta

Mitä suurempi on seerumin linolihappopitoisuus, sitä matalampi on CRP-tulehdusmerkkiaineen taso, havaittiin juuri julkaistussa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. Ihmiselle välttämätön linolihappo on yleisin monityydyttymätön n-6-sarjan rasvahappo.

Itä-Suomen yliopistossa toteutetun Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 määritettiin seerumin rasvahappojen ja yleisimmän tulehdusmerkkiaineen, C-reaktiivisen proteiinin eli CRP:n, pitoisuudet 1287 terveeltä mieheltä, joiden ikä oli 42–60 vuotta.

Tutkimuksessa havaittiin, että pieni seerumin linolihappopitoisuus oli yhteydessä suurempaan CRP:npitoisuuteen seerumissa. Tulokset tukevat aikaisempien tutkimusten tuloksia. Ihmisillä tehdyissä kokeellisissa tutkimuksissa edes huomattavasti tavanomaista saantia suurempi linolihapon määrä ei ole lisännyt tulehdusreaktioita.

Linolihappo onkin tutkimuksissa ollut yhteydessä pienempään riskiin sairastua kroonisiin tauteihin, joissa matala-asteinen tulehdus on yksi merkittävistä riskitekijöistä. Näitä ovat esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ja tyypin 2 diabetes. Linolihapon pääasiallisia lähteitä ruokavaliossa ovat kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät ja siemenet.

Tulokset julkaistiin European Journal of ClinicalNutrition -tiedelehdessä.

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Tuija Pusa

Tuija Pusa

Ravitsemusasiantuntija +358405358308

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).