Ohita
Kuva Johannes Romppanen
Kuva Johannes Romppanen

Uutinen -

Muutoksia lääkkeiden korvattavuuksiin

FH-taudin hoito helpottuu, kun tehokkaasti kolesterolia alentavat, mutta kalliit lääkkeet tulevat korvattavuuden piiriin. Suorien antikoagulanttien korvattavuuden muutos mahdollistaa näiden lääkkeiden käytön suurelle joukolle uusia potilaita.

Evolokumabi (Repatha®) ja alirokumabi (Praluent®) saivat viime vuoden lopulla rajoitetun peruskorvattavuuden vaikean periytyvän rasva-aineenvaihdunnan häiriön eli familiaalisen hyperkolesterolemian (FH-tauti) hoitoon. Lääkkeet alentavat tehokkaasti veren kolesteroliarvoja. FH-tautia sairastava potilas voi hakea korvattavuutta lääkärin B-lausunnolla, jos statiinihoito ei syystä tai toisesta ole sopinut. Lääkkeet ovat kalliita. Korvattavuus on siis merkittävä asia näille potilaille, joita Suomessa arvioidaan olevan muutamia tuhansia.

Huomattavasti suurempi potilasjoukko, eteisvärinäpotilaat, tulee hyötymään toisesta korvattavuusmuutoksesta. Kevään aikana useimmat suorat antikoagulantit, joita käytetään eteisvärinään liittyvän aivoverenkiertohäiriön ehkäisyyn, tulevat saamaan rajoitetun alemman erityiskorvattavuuden. Muutos koskee käytännössä kaikkia potilaita, jotka ovat nyt saaneet lääkkeistä peruskorvattavuuden. Korvattavuusmuutoksen jälkeen useimpien suorien antikoagulanttien päiväkustannus on alle euron. 

Aiheet

Kategoriat

Yhteyshenkilöt

Anna-Mari Hekkala

Anna-Mari Hekkala

Suomen Sydänliiton ylilääkäri (09) 7527 5365

Sydänterveyttä läpi elämän

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).